Digital Detox

Digital Detox: een methode voor minder technostress en meer focus

Meer en meer zijn we vergroeid met onze smartphone. We checken koortsachtig elke nieuwsupdate, beantwoorden onze mails 24/7 en instagrammen ons te pletter.
Geef je brein vanaf nu meer rust met Digital Detox.

Boek Digital Detox

Ontdek het boek

Digital Detox coach Florence Pérès legt uit waarom onze digitale verslaving moordend is voor onze performantie en ons bovendien rusteloos, jachtig en gestrest maakt.

Een (digitale) burn-out is zo niet veraf. Aan de hand van recente wetenschappelijke studies werkte ze een praktisch en haalbaar detoxtraject uit: de Touchpoints-methode. Zo schep je orde in de digitale chaos en krijg je je digitale leven weer onder controle. Het resultaat? Meer productiviteit, focus en creativiteit en minder stress.

Bestel hier uw exemplaar

Florence Pérès

Bezieler van Digital Detox

Florence Pérès was meer dan 20 jaar actief in de wereld van het internet en digitale media bij onder meer The Reference, ONE Agency en Duval Union Consulting. In een parallel parcours verdiepte ze zich in gezondheidswetenschappen en volgde ze een opleiding tot mindfulnesstrainer. Ze is momenteel trainer en coach bij Better Minds at Work, waar ze onder andere de lovend onthaalde training 'Digital Detox' uitwerkte.

Het nieuwe werken en Digital Detox: paradox of noodzaak?

Nuttige apps en tools

Onderstaande apps en software tools helpen jou om afleiding te weerstaan.

Ze zijn ook handig voor kinderen en jongeren die hun huiswerk moeten maken of voor studenten die hun laptop en smartphone gebruiken tijdens de lessen en op die manier niet naar bepaalde sites en apps kunnen gaan.

http://antisocial.80pct.com
Anti-Social blokkeert die sites die je kunnen afleiden (vb. Facebook) gedurende de door jou ingestelde tijd zodat je meer gefocust kan werken.
http://freedom.to
Freedom blokkeert die sites en applicaties die je kunnen afleiden, maar ook mail en je kan kiezen op welke devices je wat en wanneer blokkeert. Je kan zelfs het volledige internet gedurende de door jou ingestelde tijd blokkeren. Je kan ook een vast tijdstip instellen dat recurrent is.
http://heyfocus.com
Focus werkt met een black list en een white list voor websites en applicaties op al je devices. Hier kan je ook de tijd zelf instellen en het volgt tevens de Pomodoro timings als je dat wenst. Je kan een volledige weekprogramma instellen (handig voor studenten, waarbij ze dit met hun lessenrooster kunnen afstemmen). Enkel voor Mac.
http://selfcontrolapp.com
Self Control is gratis software voor Mac gebruikers en blokkeert sites en de mailserver door gebruik te maken van een timer.
http://offtime.co
Off Time is een tracking app zodat je inzicht krijgt in jouw smartphone gebruik. Je kan apps en tools blokkeren op je smartphone en bepalen wie je nog kan bereiken tijdens de ‘off time’ tijden die je zelf instelt. Alleen voor Android.
http://inthemoment.io
Moment is een app die jou vertelt hoe vaak je op je iPhone en iPad bezig bent. Je ziet niet alleen hoelang je ‘schermtijd’ gebruikte, maar ook hoeveel pick ups je deed. Erg confronterend! Je kan limieten instellen om jezelf te beperken. Alleen voor iOS.
http://focusboosterapp.com
Focus Booster is gebaseerd op de Pomodoro techniek en is heel simpel: je zet de timer aan en klaar. Pluspunt is dat je automatische of manueel ingevoerde timesheets krijgt en rapportering van het door jou verzette werk.
http://www.rescuetime.com
RescueTime is een veelomvattende applicatie gebaseerd op time tracking. Je krijgt rapporten en zo een beter inzicht in je gespendeerde tijd (inclusief offline tijd). Je kan sites blokkeren of een alarm instellen wanneer de door jou ingestelde tijdslimiet op bepaalde sites overschreden wordt.
http://flatpomodoro.com
De pomodoro methode op je smartphone. Heel gebruiksvriendelijk. Heeft ook een to do list, een kalender om je werk te plannen. Enkel voor Mac gebruikers.
http://itunes.apple.com/us/app/shutapp-digital-detox/id964890124?mt=8
ShutApp is een leuke app voor iOS waarbij je samen met vrienden deconnecteert. Samen de digital detox challenge aangaan dus.
http://breakfree-app.com
Met BreakFree kan je op je smartphone heel wat parameters instellen, bv. wanneer je wel of niet op het internet kan en wie jou kan bereiken. Het kan ook automatische tekstberichtjes sturen. Het is tevens een prima monitoring tool om jouw smartphone gedrag in kaart te brengen (werkt beter voor Android).
http://flipdapp.co/
Flipd is sterk vergelijkbaar met BreakFree.
http://gottcode.org/focuswriter
Als je vaak in Word of een andere tekstverwerker werkt, dan kan je FocusWriter overwegen. Eenmaal in het programma, wordt alles rond het programma afgeschermd zodat je je echt (en enkel) op het schrijven kan concentreren.
http://forestapp.cc/en
Deze app, Forest, is extra leuk omdat je een bos kan laten groeien naargelang je inzet om gefocust te werken. Check het zelf maar eens uit en kijk hoe groot jouw bos kan worden!
Andere apps en software tools die je helpen
om productiever te zijn en breinrust te vinden.
http://www.dejal.com/timeout
Een andere benadering om productief te werken; is Time Out. Het is een tool dat je eraan herinnert om een pauze te nemen! Persoonlijk vind ik die heel handig. Je bepaalt wanneer je het signaal krijgt om een pauze te nemen (vb. elk uur 5 minuten) en je kan ook microbreaks instellen (vb. elk kwartier 15 seconden; ideaal om twee keer bewust te ademhalen). Alleen voor Mac.
http://www.unroll.me
Een toepassing die je helpt om van die vervelende nieuwsbrieven en promomails af te geraken en de junkmails eruit te filteren. Je kan ook verschillende nieuwsbrieven of promomails groeperen zodat je maar één samengebundelde mail meer krijgt.
http://tirl.org/software/digitaldetox
Wil je een échte Digital Detox? Of een Digital Sabbath? Met deze app zet je alle functies uit van je smartphone. Je stelt de periode in (30 minuten, een dag, een week, een maand) en je kan NIETS meer doen met je smartphone behalve noodoproepen. Enkel voor Android.
http://buddhify.com
Buddhify is een heel praktische app met vele korte meditaties voor verschillende situaties.
http://www.headspace.com
Veruit de meest populaire meditatie tool die er is. Headspace is dan ook een heel toegankelijke manier om een online mindfulness traject te volgen. Het bouwt op en als gebruiker krijg je ook interessante content over de materie.
http://www.calm.com/
Met Calm kan je o.a. meditaties kiezen, een mindfulness programma volgen en adempauzes nemen.

Digital Detox in je bedrijf en contact

Heb je suggesties, andere tips, ideeën, ervaringen of bemerkingen, aarzel niet om deze te communiceren.

Wens je een Digital Detox workshop voor je medewerkers in je bedrijf te organiseren of Digital Detox consultancy om een touchpoints-charter op te stellen voor je organisatie, dan kan je ons ook contacteren via ons contactformulier of via florence.peres@bettermindsatwork.com en +32 473 79 53 80

Contacteer ons   Download Digital Detox programma in company