Better Minds Academy Opleiding

Keer terug naar opleidingenSchrijf je hier in

april 2019

23apr(apr 23)09:3030(apr 30)16:30Masterclass: Teams coachen tot ontwikkelingHoe een groep coachen tot een hecht en zelf-organiserend team waar plaats is voor ieders potentieel en waarden

Details

Teams coachen tot ontwikkeling: hoe een groep coachen tot een hecht en zelf-organiserend team waar plaats is voor ieders potentieel en waarden

De uitdaging voor organisaties vandaag komt niet van buitenaf, maar ligt binnenin. In de complexe context van permanente verandering en digitalisering is het klassieke command & control principe immers niet meer effectief om mensen te motiveren tot een optimale samenwerking die soepel, afgestemd en resultaatgericht kan inspelen op de steeds nieuwe problemen en opportuniteiten.

Nochtans wordt er van teams steeds meer performantie, agility, empowerment en zelforganisatie verwacht. Dit zet de samenwerking in teamverband natuurlijk enorm onder druk.
De uitdaging voor de Organisatiecoach is om het potentieel, de verbindende communicatiecapaciteit, de collectieve intelligentie, de cohesie, de solidariteit en de zelfsturing van het team maximaal te ontplooien en te benutten. Dezelfde challenge geldt voor het coachen van een netwerk dat verschillende interne en/of externe stakeholders samenbrengt rond een gemeenschappelijk doel.

Doelstelling
Een ervaringsgerichte opleiding waarin je door verschillende brillen naar een team leert kijken en aan de slag gaat met een waaier van teamcoaching interventies op concrete praktijkcases. Dit alles in een perspectief om teams te kunnen begeleiden tot een meer agile, zelforganiserende manier van samenwerken.

Leerdoel
In deze interactieve workshop ontdek je op welke manier een teameen levend organisme vormt dat veel meer is dan de som van de individuen. Je leert de onderliggende, vaak emotioneel geladen dynamieken in een team te doorzien en krijgt een toolkit van interventies ter beschikking om een team te coachen tot dialoog, ontwikkeling en bemiddeling.         

Voor wie?
Voor iedereen die teams wil ondersteunen in hun werking en ontwikkeling. Voor de professional die nieuwsgierig is hoe een team te bekrachtigen tot zelfsturing en hoe de diversiteit en wijsheid van een team meer aan bod te laten komen.

Programma

Dag 1: Perspectieven & interventies voor team coaching (1)

 • Wat is een team en de meerwaarde van teamcoaching
 • Voorwaarden voor effectieve teamcoaching
 • Diversiteit in teamwerk: samenwerken met verschillen, alle stemmen waarderen
 • Dimensies in teamwerk: team als integraal en levend systeem
 • Rollen in teamwerk: coachen van de formele en informele roldynamiek
 • Coachen van de emotionele onderstroom van het team: de groepsschaduw een plek geven

Dag 2 Perspectieven & interventies voor team coaching (2)

 • Fasen van teamontwikkeling: van groep tot een hecht, volwassen team
 • Waardengedreven coachen van teamontwikkeling (spiral dynamics): pacing & leading, vanuit het gangbare waardenpatroon motiveren tot ontwikkeling
 • Participatief coachen van het team als geheel: het empathisch en zelflerend teamvermogen in groepsdialoog
 • Coaching en bemiddeling bij conflict: conflict bespreekbaar maken, uit de polarisering halen, coachen tot win-win

Data:

23 & 30 april 2019 

De contacturen lopen van 9.30 tot 16.30 uur.

Toelatingsvoorwaarden:

​+ Je hebt een bachelor of master diploma of een gelijkgesteld niveau

+ Je hebt minimaal 3 jaar algemene werkervaring waarbij coaching behoort tot je rol

+  Je kan deze Masterclass apart volgen of als onderdeel van de 11-daagse opleiding tot Organisatiecoach. Voor deelnemers die voor de gehele coachopleiding en certificering gaan gelden toelatingsvoorwaarden en een intakegesprek.

Waar?

De sessies vinden plaats op een prachtige en inspirerende plek in Wijnegem, goed bereikbaar vanaf de snelweg. De Kanaal site is van de hand van Axel Vervoordt en heeft verschillende artistieke plekjes die je tijdens de opleiding een creatieve mindset zullen geven. Adres: Better Minds at Work, Stokerijstraat 17, 2110 Wijnegem.

Tarief

€ 990 voor de tweedaagse. Dit bedrag is inclusief alle documentatie en catering.

Prijzen zijn exclusief 21% BTW. Maak gebruik van de KMO portefeuille om tot maximaal 40% van deze sessie financieel te worden gesteund. Ons erkenningsnummer is DV.O216260 (op naam van Buysse-Geraerts).

Annulatievoorwaarden

Annulering is mogelijk tot drie weken voor aanvang van het seminar. Hier voor wordt een bedrag van 95 euro aan annuleringskosten in rekening gebracht. Vanaf drie weken voor aanvang van de bijeenkomst bent u het volledige deelname bedrag verschuldigd. Indien u onverwacht verhinderd bent, kunt u zich wel altijd kosteloos laten vervangen door een collega, mits tijdig aan ons doorgegeven.

Deze opleiding wordt gegeven door

 • Els Schepens

  Els Schepens

  Better Minds at Work

  Els Schepens is psychotherapeut en organisatiecoach en heeft een eigen praktijk. Ze is freelance coach/trainer van het eerste uur voor Better Minds at Work en staat mee aan de wieg van de Better Minds Academy. Ze doceerde aan de TC-University in Rotterdam in de professionele coachopleiding. Aan de University Colleges Leuven- Limburg (UCLL) coacht ze leidinggevenden rond weerbaarheid voor stress en werkdruk. Els blikt terug op een jarenlange ervaring in het opleiden en trainen van mensen in diverse organisaties in transitie. Voor het expertisecentrum familiebedrijven van VKW-Limburg coacht ze familiebedrijven in vaak emotionele en complexe processen. De rode draad doorheen Els’ activiteiten is passie voor groei van mensen. Ze geeft mensen de ruimte om te excelleren waarin ze goed zijn.

  Better Minds at Work

 • Kristin Verellen

  Kristin Verellen

  Peel The Onion

  Kristin werkt op het kruispunt van organisatieverandering, menselijke ontwikkeling en maatschappelijk relevante innovatie. Met haar organisatie Peel The Onion ondersteunt ze ontwikkeling- en veranderingsprocessen op het niveau van mens, organisatie en merk. Ze begeleidt leidinggevenden en hun teams om vanuit de bestaansreden van de organisatie en in afstemming met de drijfveren van de doelgroep en het bredere veld, de toekomststrategie scherp te stellen (organisatie- en merkstrategie), en creatief tot leven te brengen in een inspirerend verhaal (communicatie extern & intern), vernieuwende initiatieven (creativiteit & innovatie) en in succesvolle samenwerkingsverbanden (teamwerking & leiderschap). Ze integreert systemische, co-creatieve en psychosociale Gestalt methodieken en rituelen tot een ervaringsgerichte, interactieve en beklijvende werkwijze. Dit past ze toe op zowel op “soft skill’ vraagstukken over persoonlijke groei, leiderschap, samenwerking, teamontwikkeling, stakeholdership, talentontwikkeling .... als op ‘business” vraagstukken over organisatie, missie/visie, strategie, verandering, innovatie, merkarchitectuur. Ze werkt graag vanuit een helder mandaat waarbij ze flexibel en resultaatgericht de gepaste rol kan opnemen voor het geheel (trainer, facilitator, consultant, coach (individueel, team, executive), systemisch opsteller of psychotherapeut). Met het vrijwillig burgerinitiatief We have the choice dat Kristin heeft geïnitieerd, worden er ter preventie van een verdere polarisering in de maatschappij interculturele cirkels aangeboden aan kwetsbare groepen onder professionele begeleiding: een nieuwe creatieve vorm van een oud ritueel dat openheid en verbinding creëert over de verschillen heen.

  Peel The Onion

 • Silvia Prins

  Silvia Prins

  Circles for connection

  Silvia Prins is gefascineerd door de dynamieken en onzichtbare processen in groepen energieverlies, psychisch leed en conflict. Ze is klinisch psycholoog en doctor in de organisatiepsychologie (KU Leuven). Verder is ze opgeleid als: professioneel coach (BAO; Life Projects), consultant (International Professional Development Program; Deep Democracy; Future Search; Themagecentreerde Interactie), erkend bemiddelaar in sociale zaken (Mediv), Europees Gecertificeerd Gestalt Practitioner in Organisaties (EAGT) en Gestalttherapeut (IVC). Sinds 1992 is Silvia actief als trainer, (interne) consultant, coach, groepsmediator, actie-onderzoeker en docent. Na haar loopbaan in organisaties en in de academische wereld, startte ze in 2006 met haar eigen bureau Circles for Connection. Silvia is de auteur van een veel gelezen E-Zine en vele artikels en hoofdstukken. In 2013 publiceerde ze ‘Teamleiderschap als ambacht. Gids voor het samenwerken mét de verschillen’ (Garant). In 2016 verscheen de tweede editie van haar boek ‘Bemiddeling voor leidinggevenden. Benut het potentieel van conflicten.’ (Politeia/VVSG) dat voor het het eerst verscheen in 2008. Silvia heeft een privépraktijk voor Gestaltcoaching (Leuven).

  Circles for connection

Tijdstip

23 (Dinsdag) 09:30 - 30 (Dinsdag) 16:30

Locatie

Better Minds at Work

Stokerijstraat 17

Schrijf je in

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief


Contacteer ons voor meer info

info@bettermindsatwork.com
+32 (0)3 297 32 23