Wat is de vlag van jouw bedrijf? — Better Minds at Work

Wat is de vlag van jouw bedrijf?

De basis van strategische transformatie

Herinner jij je de scène in de film ‘Jerry Maguire’ waarin Jerry (Tom Cruise) wordt ontslagen? Hij gaat helemaal uit zijn dak en neemt de goudvis mee. Jerry verliest zijn job omwille van een Mission Statement waarin hij zijn geloof in een duurzamere samenwerking met atleten neerschrijft. Volgens het management wordt hij te zacht. Ze vinden dat “Duurzaam aan de slag” en “Give me the money” niet samengaan.

Nochtans zien we vaak bij klanten dat er nood is aan een Mission Statement dat tot de verbeelding spreekt. Het is de basis van strategische transformatie omdat daarin het grote “waarom”, het bestaansrecht van een bedrijf wordt bepaald. Het is de vlag die een bedrijf richting geeft, zoals een Poolster dat doet. Je weet wel; die ster waarop mensen vroeger vertrouwden om te navigeren, of hun weg te vinden wanneer ze zich op ongekend terrein bevonden. Zo’n vlag is bij voorkeur meetbaar in tijd, en geeft zeer veel energie aan de medewerkers. En het brengt hen in beweging. Wat het meer en meer tot een belangrijke motivator maakt.

Grote bedrijven zoals SpaceX (First cargo mission to Mars in 2022), of het Chinese bedrijf DJI, de marktleider in droneproductie (Save one life a week), hebben duidelijke vlaggen. Ook Obama (Yes we can) en Trump (Make Amerca great again), hadden een vlag.

Daarnaast ervaren steeds meer Vlaamse KMO’s het vliegwieleffect van een helder doelwit of ambitie, zoals Vivaldis Interim met “Thank God it’s Monday”.

In een tijdperk van constante verandering is een vlag, een ambitie met zingeving. Iets dat mensen vooruitstuwt en bevlogen maakt. Het biedt houvast en geeft richting, wat het tot een noodzakelijk onderdeel maakt van management in de 21ste eeuw. En jij?

Wat is de vlag van jouw bedrijf ?

 

Pia Buysse

If you think small things don’t have a big impact, try going to bed with a mosquito in your room.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief


Contacteer ons voor meer info


info@bettermindsatwork.com
+32 (0)3 297 32 23