Better Minds Academy Opleiding

Keer terug naar opleidingenSchrijf je hier in

juli 2021

02jul(jul 2)09:3030aug(aug 30)16:30Opleiding: Mentaal Kapitaal Coach (online)Dit is een online-opleiding voor professionals die het coachen willen inzetten als een krachtig instrument om het mentaal kapitaal van mensen en organisaties te versterken. Als insteek hanteren wij invalshoeken vanuit de positieve psychologie, breinonderzoek en de hefbomen om het mentaal kapitaal te versterken: focus, bewustzijn, zelfcontrole en optimisme.

Details

In deze online Mentaal Kapitaal coachopleiding specialiseren deelnemers zich in brein coaching. Door inzichten van de neuropsychologie toe te passen, kan je een aanzienlijk sterkere impact creëren in je coaching sessies. Immers, het brein is als een spier en die kan je trainen.

Als insteek hanteren wij invalshoeken vanuit de positieve psychologie en de hefbomen om het mentaal kapitaal te versterken: Focus, Bewustzijn, zelfcontrole en optimisme. Deze komen ruim aan bod in de boeken Mentaal Kapitaal en Het nieuwe Mentaal en Authentieke Intelligentie van Elke Geraerts, CEO bij Better Minds at Work.

Mentaal Kapitaal coaches werken aan een coachend klimaat dat focus, rust en energie bevordert. Ze coachen organisaties en individuen naar effectief en mindkrachtig gedrag. Naast verdiepende coachvaardigheden en methodieken ligt de nadruk tijdens deze opleiding op de essentie van breinkracht. Vanuit wetenschappelijke én pragmatische invalshoeken worden competenties getraind om het mentaal, fysiek en sociaal kapitaal van cliënten te vergroten en te versterken. Een greep uit de invalshoeken: de principes van zelfcontrole, grit en intrinsieke motivatie, bewustzijn, aandacht, gedachten en emoties, drijfveren en zelfcompassie.

VOOR WIE?

Je wil in je eigen praktijk of in je organisatie – in de hoedanigheid van leidinggevende/HR professional/preventieadviseur/vertrouwenspersoon – werken aan een coachend klimaat waarbij het mentaal kapitaal centraal staat.

Professionals die reeds over coachcompetenties beschikken, stromen rechtstreeks in deze opleiding. We voorzien een basisopleiding voor kandidaten die nog geen coachcompetenties verworven hebben.

Met de bij ons behaalde certificatie als Mentaal Kapitaal Coach kun je:

+ In je functie als leidinggevende/HR professional/preventieadviseur/vertrouwenspersoon je coachvaardigheden toepassen

+ Zelfstandig en professioneel functioneren als coach (in je eigen praktijk)

+ Wetenschappelijk onderbouwde inzichten vertalen en methodieken beheersen om vanuit het nieuwe mentaal te coachen (focus op pro-activiteit, breinmogelijkheden, compassievol communiceren, omgaan met gedachten en emoties …)

+ Organisaties en individuen coachen naar effectief en breinkrachtig gedrag

+ Werkdrukbeleid in organisaties inspireren en onderbouwen (preventie, draagvlak, werkplezier en bevlogenheid ontwikkelen)

+ Reflecteren op je eigen handelen als coach (cognitief, emotioneel en sociaal meesterschap)

TOELATINGSVOORWAARDEN

​+ Je hebt een bachelor of master diploma of een gelijkgesteld cognitief niveau

+ Je hebt minimaal 3 jaar algemene werkervaring

+ Je hebt al een opleiding Basisvaardigheden van coaching gevolgd bij onze Better Minds Academy of elders

+ Je hebt voldoende mogelijkheden en tijd om de geleerde competenties in een reële context te oefenen.

+ Je voert een intakegesprek waarin je je ervaring en motivatie onderbouwt

ORGANISATIE

Deze online coachopleiding bestaat uit een startdag met veel inhoudelijke input voor zelfstudie, gevolgd door begeleide onlinedagen waarin de coachexperten een webinar geven. Verwacht bij ons kleine groepen waar veiligheid en vertrouwen centraal staan. Je oefent vanaf dag 1 de coachvaardigheden in kleine online break-out groepen en met reële vragen. Er is veelvuldige terugkoppeling van en naar de werkcontext. Bij deze online lesdagen is er een leermanager virtueel aanwezig voor persoonlijke begeleiding, net die extra touch die deze opleiding uniek maakt.

We vertrekken vanuit een intakegesprek voor elke deelnemer om het niveau van ieders coachvaardigheden in te schatten, en om een evenwichtige groepssamenstelling te garanderen. De kracht van het groepsproces en het collegiaal leren zijn van onschatbare waarde voor een professionele ontwikkeling in een beroepscontext waarin breinkracht centraal staat, ook in een online opleiding.

De coachcompetenties worden aan het einde van de opleiding getoetst via een assessment. Bij elke sessie zijn er aanvullende opdrachten. Je krijgt regelmatig feedback van je trainers over je coachvaardigheden. Van de deelnemers verwachten we dat ze zelf leergroepen organiseren waarin intervisie en oefensessies uitgebreid aan bod kunnen komen. Zo worden de verworven skills geconsolideerd en verdiept.

Naast de lesdagen, de opdrachten en de leergroepen verwacht de Better Minds Academy dat je investeert in zelfstudie.

PROGRAMMA

We beogen, in een persoonlijke en virtuele, warme sfeer, het opleiden van professionele coaches, die zich vlot kunnen profileren in zowel een organisatie- als individuele context.

De contacturen lopen van 9.30 tot 16.30 uur (inclusief voldoende on-line pauzes).

Optioneel kan je je na deze opleiding verder specialiseren als Loopbaan Coach, Organisatie Coach of Veerkracht Coach. Je bouwt als het ware verder aan een gedegen loopbaan als Professioneel Coach. Wij dragen er bovendien zorg voor dat onze alumni blijvend worden geprikkeld.

JOUW ONTWIKKELING

Leergroepen

Tijdens de opleiding zijn er (online) leerbijeenkomsten. Samen met andere deelnemers reflecteer je op het leerproces en op jouw functioneren als coach. Het doel is een verdieping in je ontwikkeling naar een professionele coach waarin je ervaringen deelt, observeert, elkaar feedback geeft en je competenties oefent.

Opdrachten en evaluatie

De opdrachten bestaan uit het voeren van een coachgesprek met een cliënt in een oefen- en in een reële context (video-opdracht). Samen met je leermanager ga je bepalen waar je staat in je ontwikkeling en waar je nog sturing kan gebruiken. Het logboek en de observaties tijdens de trainingsdagen gebruiken we als leidraad. De evaluatie gebeurt op basis van de bereikte competenties.

Logboek en POP en portfolio

Tijdens de opleiding houd je een persoonlijk logboek bij. Je volgt je ontwikkeling via een POP (persoonlijk ontwikkelingsplan). Alle informatie bundel je in een portfolio.

Praktijk coaching

Gedurende de opleiding voer je in de praktijk minimaal 3 coachsessies uit en maak je hiervan een reflectieverslag (onderdeel van je portfolio). Reflectie is een belangrijk onderdeel van de opleiding: leren stil staan en kijken naar je eigen handelen. Via video-opnames bewijs je je competenties en krijg je gerichte feedback.

WIE, WAAR EN WANNEER? 

Intakegesprekken vinden plaats bij aanmelding.

Els Schepens en Johnny Weustenraed zijn de vaste trainers van dienst. Voor deze online opleiding maak je virtueel kennis met Johnny als contentmanager via dropbox en ontmoet je Els als leermanager in de online groepssessies. Zij worden bijgestaan door leden van het team van Better Minds at Work, naargelang de expertises die tijdens de sessies worden aangeleerd. Zo zal Dr. Elke Geraerts, CEO bij Better Minds at Work, over Mentaal Kapitaal spreken. Dr. Elke Smeets, internationaal expert in de positieve psychologie dompelt jullie onder in een webinar over de kracht van optimisme.

Lees hier hoe anderen Johnny & Els ervaren.

PROGRAMMA

Bij inschrijving ontvang je als start van de opleiding via dropbox het zelfstudiemateriaal (ingesproken powerpoints, filmpjes, wetenschappelijke artikels, lezingen, ….) over het brein en breintraining en informatie over de zelfstudie.

2 juli starten we online (9.30u – 12.30u). Na een warme kennismaking en check-in, word je meegezogen in een wervelende keynote van Elke Geraerts over Mentaal Kapitaal.

12 juli ga je aan de slag met je leertraject waarin je POP en de opleidingscompetenties verder verdiept worden. We frissen ons basiscoachmodel op en beantwoorden al je vragen. In de namiddag nemen we je mee in onze workshop ‘Move your brain, get focused!’

13 juli is een online oefendag (9.30u – 16.30u), zowel in grote groep als in kleine groepen in break-outrooms. We reiken je allerhande coachmodellen en -methodieken aan die inzoomen op de hefbomen zelfcontrole en focus. Er zal ook opnieuw inhoudelijke theorie ter beschikking gesteld worden voor zelfstudie.

19 augustus (9.30u – 12.30u) neemt Elke Smeets je mee in een journey rond de hefboom ‘optimisme‘ via een wetenschappelijk onderbouwde training van je mentale conditie en onmiddellijk toepasbaar in je eigen context.

20 augustus (9.30u – 16.30u) staat in het teken van methodisch oefenen rond de hefbomen bewustzijn en optimisme.

Op 30 augustus (9.30u – 16.30u) leren we collegiaal consulteren via een specifieke intervisiemethodiek. Je reeds verworven kennis en expertise wordt aangescherpt en verdiept.

DATA

 • 2 & 12 & 13 juli
 • 19 & 20 augustus
 • 30 augustus

INTERNATIONALE CERTIFICERING ICF

Bij de opbouw van de opleiding Better Minds at Work Coach werd er rekening gehouden met de 8 kerncompetenties die door de Internationale Coach Federatie zijn gedefinieerd. De opleiding is daarom een goede opstap om je als coach verder te laten certifiëren door de ICF. Meer info vind je op: https://www.coachfederation.be/nl en https://coachfederation.org/

PRIJS

Het tarief bedraagt 2600 euro, exclusief 21% BTW. Dit bedrag is inclusief syllabus, oefenbundels en het boek Mentaal Kapitaal van Elke Geraerts.

Nieuw tijdens COVID-19! Deze crisis creëert diverse uitdagingen en mogelijkheden. Aan de ene kant ervaren vele mensen financiële stress en aan de andere kant beseffen velen dat dit hét moment is om je bij te scholen en/of meer expertise op te doen. Maar hoe rijm je die twee!? Om hieraan tegemoet te komen biedt de Better Minds Academy nu opleidingen aan die je in 4 schijven kan betalen. Gevolg: meer expertise en dat zonder in één klap de financiële druk te ervaren. Contacteer ons voor de mogelijkheden.

Prijzen zijn exclusief 21% BTW. Maak gebruik van de KMO portefeuille om tot maximaal 30% van deze sessie financieel te worden gesteund. Ons erkenningsnummer is DV.O216260.

Als je de Basisopleiding combineert met één van de specialisaties (veerkracht coach, mentaal-kapitaal coach of loopbaancoach) ontvang je 10% korting op het tarief van de specialisatie.

MEER INFO EN VOORWAARDEN

Neem contact op met Els Schepens voor gedetailleerde info en voorwaarden. Bij inschrijving laat je op deze pagina je gegevens al achter.

Contact via telefoon: +32 478 580184 of e-mail: [email protected]

of An Verheyen (Office Manager): 04 72 33 30 65 of e-mail: [email protected]

ANNULATIEVOORWAARDEN

Annulering is kosteloos tot en met 15 kalenderdagen voor aanvang van de opleiding. Vanaf 14 kalenderdagen voor aanvang bent u 10% van de inschrijvingsfee verschuldigd.

Deze opleiding wordt gegeven door

 • Elke Geraerts

  Elke Geraerts

  Better Minds at Work

  Better Minds at Work

 • Elke Smeets

  Elke Smeets

  Better Minds at Work

  Elke Smeets is doctor in de psychologie en heeft jarenlage ervaring in het opleiden van therapeuten en andere professionals in Acceptatie en Commitment Therapie, Positieve Psychologie en Mindful Self-Compassion. Ze begeleidt cliënten in haar privé praktijk en doceert Positieve Psychologie aan de Universiteit van Maastricht. In 2017 publiceerde Elke samen met Madelon Peters haar eerste boek “Geluk en Optimisme: Een bewezen werkzaam programma op basis van positieve psychologie”. Als geen ander weet ze academische inzichten te koppelen aan jarenlange praktijkervaring. Eén ding is zeker: tijdens deze masterclass zal Elke je raken, inspireren en aanzetten tot actie.

  Better Minds at Work

 • Els Schepens

  Els Schepens

  Better Minds at Work

  Els Schepens is een ervaren consultant, trainer, therapeut en coach, met een specifieke focus op veerkracht en relaties in organisaties. Zij faciliteert en coacht mensen in verandertrajecten in verscheiden organisaties en contexten. Voor Better Minds at Work staat ze in voor specifieke coachopleidingen en workshops. Bovendien coacht ze aan de University Colleges Leuven-Limburg (UCLL) leidinggevenden en medewerkers rond weerbaarheid voor stress en werkdruk. Voor het expertisecentrum familiebedrijven van VKW-Limburg coacht ze familiebedrijven in vaak emotionele en complexe processen. De rode draad doorheen Els’ activiteiten is passie voor groei van mensen. Haar manier van werken is gegroeid vanuit diverse disciplines: systeempsychotherapie, NLP, (organisatie)opstellingen, body-mind-coaching, verbindende communicatie, positieve psychologie. Deze ervaringen verder uitdragen is haar grootste drijfveer.

  Better Minds at Work

 • Johnny Weustenraed

  Johnny Weustenraed

  Better Minds at Work

  Johnny Weustenraed is integratieve psychotherapeut en professionele coach. Doorheen zijn loopbaan binnen de zorgsector raakte hij geboeid door menselijke gedragingen. Hij ondersteunt in zijn praktijk en in diverse organisaties mensen met stress en burn-outklachten. Hij is tevens docent aan de University Colleges Leuven-Limburg en traint leidinggevenden en groepen in het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden zowel in profit als in non-profit organisaties. Zijn aanpak is stimulerend, zorgzaam, verbindend, praktisch, efficiënt, spontaan en doelgericht met de nodige humor.

  Better Minds at Work

Tijdstip

Juli 2 (Vrijdag) 09:30 - Augustus 30 (Maandag) 16:30

Schrijf je in

  Sign up for our newsletter


  Contacteer ons voor meer info

  [email protected]
  +32 (0)3 297 32 23