Better Minds Academy Opleiding

Keer terug naar opleidingenSchrijf je hier in

februari 2023

06feb(feb 6)09:3013jn(jn 13)16:30Kinder- en jongeren veerkracht coachopleiding - AntwerpenDe vraag is: wat maakt dat het ene kind – wanneer het hobbels tegenkomt op de weg – opgeeft, terwijl een leeftijdsgenoot net dan nog een extra tandje bijsteekt? Het antwoord is: de mate van VEERKRACHT! Deze specialisatieopleiding richt zich naar al die ervaring heeft in coaching, hulpverlening of onderwijs die hun expertise willen verdiepen.

Details

Op uitdagingen en tegenslagen staat geen leeftijd: ook kinderen en tieners krijgen ermee te maken. Toch valt het van jongs af aan op dat het ene kind beter tegen een stootje kan dan het andere. De vraag is nu: wat maakt dat het ene kind – wanneer het hobbels tegenkomt op de weg – opgeeft, terwijl een leeftijdsgenoot net dan nog een extra tandje bijsteekt? Het antwoord is: de mate van VEERKRACHT!

Gelukkig is veerkracht een talent dat kan ontwikkeld worden, en daar kan jij als veerkrachtcoach in belangrijke mate aan bijdragen. Via gesprekken en diverse spelvormen leer je een kind technieken aan die het weerbaarder maakt en het vertrouwen geeft voor de toekomst.

Vanuit die positieve missie organiseert Better Minds at Work een opleiding tot kinder-en jongeren veerkrachtcoach. Voel jij je aangesproken door deze missie en wil je mee bouwen aan een sterke generatie? Aarzel dan niet langer en schrijf je in voor deze boeiende opleiding!

VOOR WIE?

Deze specialisatieopleiding richt zich naar al die ervaring heeft in coaching, hulpverlening of onderwijs die hun expertise willen verdiepen.

Je beschikt reeds over de basisvaardigheden van een coach en/of volgde de basiscoachopleiding bij Better Minds at Work of een andere gelijkwaardige organisatie.

JE KIEST VOOR DEZE OPLEIDING BIJ BETTER MINDS AT WORK ALS JE:

 • Jouw coachvaardigheden verder wil verdiepen.
 • Houdt van veel interactie en oefening (70% praktijk – 30% theorie)
 • Een toolbox van methodieken en oefeningen wil die je specifiek op maat van kinderen en jongeren kan inzetten.
 • Van een kleine groep houdt: maximum 12 deelnemers
 • Groei belangrijk vindt, en van het voordeel wil genieten om van een ervaren coach feedback te krijgen.

WAT LEER JE?

In de opleiding leer je flexibel de verschillende tools en methodieken van een kinder-en jongerencoach in te zetten.

De leerdoelstellingen:

 • Je leert kinderen en jongeren te begeleiden vanuit een grondhouding die overeenstemt met de ethische gedragscode en de beroepshouding van een professionele coach.
 • Je leert communiceren op een efficiënte manier vanuit krachten en oplossingsgerichtheid, afgestemd op kinderen en jongeren.
 • Je leert een plan van aanpak ontwerpen om de veerkracht te versterken. Dit steeds in samenspraak met de kinderen, jongeren en zijn/haar systeem.
 • Je leert diverse veranderingsmodellen aan, die de veerkracht bij kinderen en jongeren versterken.
 • Je leert het coachtraject en de resultaten samen met de kinderen, jongeren en zijn/haar systeem te evalueren en waar nodig is bij te sturen.

OPLEIDINGSPROGRAMMA

Het volledige traject telt 6 lesdagen. Het is een hele praktische opleiding die omschreven wordt als een opleiding bestaande uit 70% praktijk en 30% theorie.

Dag 1: Veerkracht

Na een kennismakingsronde, overlopen we enkele onontbeerlijke basisbegrippen en –modellen uit de coachwereld. Vervolgens verdiepen we ons in het gegeven stress en burn-out bij kinderen en jongeren. Alsook in hun copingsmechanismen. Een aantal begrippen rond Veerkracht en het Veerkrachtcoachmodel voor kinderen en jongeren bekijken we ook.

Dag 2: Kinderen en Jongeren en hun systeem

We verdiepen we ons in de ontwikkeling van kinderen en jongeren en in het thema Veerkracht. Gastdocente Marie Loop (auteur van het boek ‘Generatie Groei’), zal ons op een boeiende en interactieve manier meenemen in deze wereld.

We staan deze dag ook stil bij het feit dat elk kind of jongere een onderdeel is van een bestaand systeem. Dit dienen we samen met de begrippen loyaliteit, parentificatie, verstrikking en triangulatie mee te nemen in ons coachtraject.  Verder staan we stil deze 2de dag bij het intakegesprek, het zoeken van krachten, het helder leren formuleren van doelen met kinderen, jongeren en hun context.

Dag 3: Het versterken van het netwerk

Vandaag verdiepen we ons wat verder in het Veerkrachtcoachmodel dat geschikt is om kinderen en jongeren hun veerkracht te versterken. We richten ons daarbij vooral op de fundamenten: een veilige omgeving, het hebben van vertrouwenspersonen en rolmodellen, een goede fysieke gezondheid, het belang van autonomie.

Dag 4: Het versterken van de identiteit

Vandaag buigen we ons over het versterken of verder ontwikkelen van de identiteit van kinderen en jongeren. Wie is hij? Wat zijn de talenten en kwaliteiten? Het werken aan het zelfbeeld en zelfvertrouwen is ontzettend belangrijk in deze fase van de ontwikkeling. Vandaar dat we ook vooral inzetten op krachten, successen en het ontwikkelen van een groeimindset.
Het kind of de jongere laten stilstaan bij zijn waarden en behoeften is een bewustwordingsproces dat bijdraagt tot het versterken van de veerkracht. Immers: dingen moeten doen die indruisen tegen je waardenpatroon maakt je ongelukkig; een jeugdvereniging, school of andere organisatie die aansluit bij je persoonlijke waarden daarentegen, is de beste garantie voor bevlogenheid.

Dag 5: Het versterken van de vaardigheden

In het Veerkrachtcoachmodel voor kinderen en jongeren wordt aangegeven dat goed ontwikkelde vaardigheden zeer belangrijk zijn. Communicatie is daar zeker één van. Maar ook het leren omgaan met diverse emoties. Kinderen en jongeren leren om hun emoties te reguleren is essentieel tijdens een coachproces. Maar ook het leren probleemoplossend denken en de skills ontwikkelen voor het aangaan van relaties, zijn elementen waar we deze dag bij stil staan.

Dag 6: Intervisie: je professioneel ontwikkelen via collegiaal leren

In deze opleidingsdag gaan we aan de slag met concrete casussen, en ontdekken we hoeveel we kunnen leren van elkaar.  Ook maken we tijd voor verdieping door stil te staan bij specifieke interventies zoals Rots&Water, Geweldloos Verzet, Kids Skills, Signs of safety.

TOELATINGSVOORWAARDEN

​+ Je hebt een bachelor of master diploma of een gelijkgesteld cognitief niveau

+ Je hebt minimaal 3 jaar algemene werkervaring

+ Je hebt al een opleiding Basisvaardigheden van coaching gevolgd bij onze Better Minds Academy (Better Minds Coach) of elders

+ Je hebt voldoende mogelijkheden en tijd om de geleerde competenties in een reële context te oefenen.

JOUW ONTWIKKELING

POP (Persoonlijk Ontwikkelingsplan)

Tijdens de opleiding volg je jouw ontwikkeling via een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP).

Praktijkcoaching – reflectieverslagen

Gedurende de opleiding voer je in de praktijk minimaal 3 coachsessies uit met een jonge cliënt. Je maakt hiervan een reflectieverslag. Reflectie is immers een belangrijk onderdeel van de opleiding: leren stil staan en kijken naar je eigen handelen.

Leergroepen

Tijdens de opleiding zijn er leerbijeenkomsten. Samen met andere deelnemers reflecteer je op het leerproces en op jouw functioneren als professional. Het doel is een verdieping te creëren in je ontwikkeling naar een professionele coach waarin je ervaringen deelt, observeert, elkaar feedback geeft en je competenties oefent.

Certificering & evaluatie

De opdrachten bestaan uit het voeren van een coachgesprek met een cliënt in een reële context. De evaluatie gebeurt op basis van de bereikte competenties. Je bewijst je expertise en reflecteert op het leerproces en je functioneren als coach. Daarenboven gebruiken we de reflectieverslagen, het POP en de observaties tijdens de trainingsdagen als leidraad voor de certificering.  De evaluatie gebeurt op basis van de bereikte competenties.

ONZE EXPERTISE 

Johnny Weustenraed is de vaste begeleiders van dienst. Hij wordt bijgestaan door leden van het team van Better Minds at School. Marie Loop en Steve Daponte zullen hun expertise delen.

Johnny Weustenraed is integratieve Psychotherapeut, Professionele coach, NLP-gecertificeerd en deskundig in het Oplossingsgerichte begeleiden en hulpverlenen. Hij heeft naast een eigen praktijk ook meer dan 20 jaar onderwijservaring.

Lees hier hoe anderen deze opleiding ervaren:

“Dankzij de opleiding tot Kinder & Jongeren Coach zijn mijn ogen opengegaan. De opleiding biedt heel wat overzichtelijke modellen aan die mij tot diepere inzichten brachten. Een echte verrijking als ouder en coach. Daarnaast krijg ik in deze opleiding eveneens een reeks tools aangereikt om kinderen meer veerkracht te geven. Bovendien is er aandacht voor werkmateriaal dat kinderen ertoe aanzet om hun ware identiteit te ontdekken. Ik stap na deze opleiding buiten met een koffer boordevol gerichte informatie en werkmateriaal om onze opgroeiende kinderen te begeleiden en te ondersteunen om te functioneren in de grote wereld.”

– Katrien Verheyen, Onderwijsondersteuner Thomas More

WAAR?

De sessies vinden plaats op een prachtige en inspirerende plek in Wijnegem, goed bereikbaar vanaf de snelweg. Er is gratis parking voor de deur. De Kanaal Site is van de hand van Axel Vervoordt en heeft verschillende artistieke plekjes die je tijdens de opleiding een creatieve mindset zullen geven.

Het aantal plaatsen is beperkt tot 12 dus wie zich het eerst aanmeldt, krijgt de plek.

DATA

 • maandag 6 februari 2023
 • dinsdag 7 maart 2023
 • donderdag 30 maart 2023
 • vrijdag 21 april 2023
 • maandag 15 mei 2023
 • dinsdag 13 juni 2023

De contacturen lopen van 9.30 tot 16.30 uur.

PRIJS

Het tarief bedraagt 2.500 euro, exclusief 21% BTW. Dit bedrag is inclusief syllabus, oefenbundels, boek Generatie Groei van Marie Loop (Better Minds at School). Prijzen zijn exclusief 21% BTW. Better Minds at Work is een erkend dienstverlener van KMO-Portefeuille. Bekijk hier de voorwaarden.

Optioneel kan je je na deze opleiding verder specialiseren als Veerkracht Coach, Loopbaan Coach, Organisatie Coach of Mentaal-Kapitaal Coach. Als je verschillende opleidingen combineert, ontvang je 10% korting (uitgezonderd organisatiecoach). Wij dragen er bovendien zorg voor dat onze alumni blijvend worden geprikkeld en met elkaar een unieke collegiale community vormen.

MEER INFO EN VOORWAARDEN

Neem contact met ons op voor gedetailleerde info en voorwaarden. Bij inschrijving laat je op deze pagina je gegevens al achter.

Contact: 03 297 32 23 of e-mail: [email protected]

ANNULATIEVOORWAARDEN

Annulering is kosteloos tot en met 15 kalenderdagen voor aanvang van de opleiding. Vanaf 14 kalenderdagen voor aanvang bent u 25% van de inschrijvingsfee verschuldigd.

Deze opleiding wordt gegeven door

 • Danielle Teheux

  Danielle Teheux

  Danielle Teheux is Oplossingsgerichte Cognitieve Systeemtherapie met kinderen en adolescenten, Master in de Solution- Focus (Korzybski instituut). Ze heeft meer dan 20 jaarpraktijkervaring.

 • Johnny Weustenraed

  Johnny Weustenraed

  Better Minds at Work

  Johnny Weustenraed is integratieve psychotherapeut en professionele coach. Doorheen zijn loopbaan binnen de zorgsector raakte hij geboeid door menselijke gedragingen. Hij ondersteunt in zijn praktijk en in diverse organisaties mensen met stress en burn-outklachten. Hij is tevens docent aan de University Colleges Leuven-Limburg en traint leidinggevenden en groepen in het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden zowel in profit als in non-profit organisaties. Zijn aanpak is stimulerend, zorgzaam, verbindend, praktisch, efficiënt, spontaan en doelgericht met de nodige humor.

  Better Minds at Work

 • Marie Loop

  Marie Loop

  Better Minds at Work

  Marie Loop was e-coaching-pioneer in België. Ze stond mee aan de wieg van één van de eerste programma’s voor online coaching en praat ons graag bij over de toepassing van digitale communicatie in de coachpraktijk. Marie vulde haar opleiding als Psychopedagoge aan met een specialisatie in contextuele therapie. Ze volgde een coachopleiding bij Better Minds at Work, en is er vandaag werkzaam als trainer en coach.

  Better Minds at Work

 • Steve Daponte

  Steve Daponte

  Better Minds at Work

  Steve Daponte is bijna twintig jaar actief binnen onderwijs: eerst als leerkracht, daarna als leerlingbegeleider en de laatste jaren uitsluitend als trainer, pedagogisch begeleider en coach. Hij is er sterk van overtuigd dat leerlingen, leerkrachten en ouders inzichten over het menselijk brein nodig hebben om sterk te kunnen reageren op hedendaagse uitdagingen.

  Better Minds at Work

Tijdstip

Februari 6 (Maandag) 09:30 - Juni 13 (Dinsdag) 16:30

Locatie

Better Minds at Work

Stokerijstraat 17, 2110 Wijnegem

Better Minds at Work Stokerijstraat 17, 2110 WijnegemBetter Minds Circles

Schrijf je in

  Sign up for our newsletter


  Contacteer ons voor meer info

  [email protected]
  +32 (0)3 297 32 23