Better Minds Academy Opleiding

Keer terug naar opleidingenSchrijf je hier in

juli 2023

10jul(jul 10)09:3029aug(aug 29)16:30Hybride - Summer Opleiding: veerkracht coach (stress & burn-out)in deze zomereditie veerkrachtcoachopleiding (4 dagen) specialiseren deelnemers zich in veerkracht- en stress & burn-out coaching. De rode draad doorheen deze opleiding is gebaseerd op de positieve psychologie. Bovendien nemen we inzichten uit gezondheidspreventie en curatie, het nieuwe werken, wettelijke kaders en procedures mee, telkens vertaald naar een evidence-based coachingsaanpak.

Details

SPECIALISATIEOPLEIDING TOT VEERKRACHT COACH

Steeds meer mensen vallen uit door overmatige stress of belanden in een burn-out. Veerkracht-coaching wordt wetenschappelijk erkend als een effectieve aanpak ter preventie en behandeling van (werk)stress. In haar boek Mentaal Kapitaal houdt Elke Geraerts dan ook een pleidooi voor het versterken van veerkracht als tegengif tegen stress en burn-out. Dit pleidooi – gebaseerd op de beginselen van de Positieve Psychologie – vormt de rode draad doorheen deze specialisatieopleiding.

Deze 4-daagse summeracademy is gericht op professionals die het coachen willen inzetten als een krachtig instrument om het mentaal kapitaal van mensen en organisaties te versterken.

Je verdiept je in de kenmerken en oorzaken van stress, om van daaruit methodieken aan te leren waarmee je mensen kan coachen richting een veerkrachtiger leven. Je leert tegenslag om te zetten in positieve energie en je ontdekt hoe je je cliënten kan aanzetten tot duurzame gedragsverandering en balans. Zo geef je hen niet alleen meer veerkracht, maar ook meer slagkracht.

VOOR WIE IS DEZE OPLEIDING?

 • Wil jij de veerkracht van mensen versterken? Geloof jij dat wendbaarheid en flexibiliteit onmiskenbare troeven zijn in de wereld van vandaag? Voel jij je aangesproken door het gedachtengoed van het boek Mentaal kapitaal van Elke Geraerts?
 • Wil je als zelfstandig coach aan de slag? Of vervul je een coachende rol binnen de organisatie waar je voor werkt? (bv. als leidinggevende/HR professional/preventieadviseur/ vertrouwenspersoon/trainer)
 • Ben je op zoek naar een vorming die sterk evidence based en tegelijk hands on is?

Dan is deze opleiding iets voor jou!

Professionals die reeds over coachcompetenties beschikken kunnen zich rechtstreeks inschrijven voor deze opleiding. Kandidaten die nog niet over de basiscompetenties beschikken verwijzen we graag naar onze Basis-coachopleiding.

MET DE BIJ ONS BEHAALDE CERTIFICATIE ALS VEERKRACHTCOACH:

+ Ben je in staat om wetenschappelijk onderbouwde inzichten rond stress en burn-out te vertalen naar een op veerkracht gerichte coachaanpak

+ Kan je je coachvaardigheden inzetten in je rol als leidinggevende/HR professional/ preventieadviseur/vertrouwenspersoon binnen je organisatie

+ Kan je organisaties en individuen coachen naar effectief en veerkrachtig gedrag

+ Ben je in staat om onderbouwd mee te werken aan het werkdrukbeleid in je organisatie

+ Kan je zelfstandig en professioneel functioneren als coach (in je eigen praktijk)

+ Kan je reflecteren op je eigen handelen als coach

+ Word je automatisch lid van de Vereniging voor Erkende Stress en Burn-out coaches (VESB), aangezien deze opleiding door VESB is geaccrediteerd.

TOELATINGSVOORWAARDEN

+ Je hebt een bachelor- of masterdiploma of een gelijkgesteld cognitief niveau

+ Je hebt minimaal 3 jaar algemene werkervaring

+ Je beschikt over de basisvaardigheden van coaching via onze Basis-coachopleiding (of een gelijkwaardige opleiding bij een ander kwalitatief opleidingscentrum)

+ Je hebt voldoende mogelijkheden en tijd om de geleerde competenties in een reële context te oefenen.

+ Je onderbouwt je ervaring en motivatie in een intakegesprek met de lesgevers. Dit intakegsprek dient om het beginniveau van de deelnemers in te schatten en zo een evenwichtige groepssamenstelling te garanderen.

ONZE AANPAK

De opleiding volgt heldere doelstellingen en is opgebouwd volgens een goed doordacht curriculum. Ze biedt een degelijk methodisch kader en is opgevat als ervaringsgerichte training, waarin je vanaf dag 1 je coachvaardigheden oefent in een kleine groep en met reële vragen. De kracht van het groepsproces en het collegiaal leren zijn van onschatbare waarde voor een professionele ontwikkeling waarin menselijk kapitaal centraal staat. We geloven dus niet in klaslokalen volgepakt met deelnemers, maar kiezen bewust voor kleine groepen waarin veiligheid en vertrouwen centraal staan.

Afhankelijk van de groepsgrootte zijn er tijdens de meeste lesdagen 2 trainers aanwezig voor persoonlijke begeleiding: net die extra touch die deze opleiding uniek maakt.

We bieden de optie om deze opleiding hybride te volgen, zodat de pandemie of vakantieplannen je professionele ontwikkeling niet kunnen dwarsbomen.

De coachcompetenties worden aan het einde van de opleiding getoetst via een assessment. Bij elke sessie zijn er aanvullende opdrachten. Je krijgt regelmatig feedback van de trainers over je coachvaardigheden. Van de deelnemers verwachten we dat ze zelf leergroepen organiseren waarin intervisie en oefensessies uitgebreid aan bod kunnen komen. Zo worden de verworven skills geconsolideerd en verdiept.

Naast de lesdagen, de opdrachten en de leergroepen verwacht de Better Minds Academy dat je investeert in zelfstudie.

HET PROGRAMMA

Het volledige traject telt 4 lesdagen.

Dag 1: We leggen de basis en verdiepen reeds in de wetenschap rond veerkracht en stress

 • We gaan aan de slag met de opleidingscompetenties en jouw persoonlijke leertraject
 • Opfrissing van het basiscoachmodel
 • We belichten de term ‘veerkracht’ vanuit de positieve psychologie
 • We behandelen de wetenschap rond stress en burn-out (wetenschappelijke kaders, actuele cijfers, signalen en symptomen, preventie en behandeling)
 • Het Huis van werkvermogen wordt voorgesteld als coachkader

Dag 2: Coachen op gezondheidsniveau

 • Mindset en Voeding: hoe ingesleten gewoontes veranderen?
 • Mindset en Bewegen: bron van levensenergie
 • Mindset en Slaap
 • De kracht van leef -en werkgewoonten en rituelen

Dag 3: Coachen op competentie- en waardenniveau

 • Competenties versus energiegevers en energienemers
 • Waarden als directe hefboom tot transformatie
 • Analyse van stressoren en hulpbronnen
 • Sociale steun

Dag 4: Coachen op elementen binnen de werkcontext

 • De arbeidscontext en psychosociale risico’s
 • De arbeidssfeer en (verstoorde) relaties en communicatie
 • Re-integratie binnen of buiten de organisatie
 • Risico’s en voordelen van het nieuwe werken; zelforganiserende teams, flexibiliteit, met goesting naar het werk, werkplek- en tijdsonafhankelijk werken, focus op kwaliteitsmanagement, verloning, jobcrafting…
 • Meest up to date inzichten rond de hybride werkcultuur (vanuit het nieuwe baanbrekende boek van Elke Geraerts ‘De mentale reset’)

Optioneel kan je je na deze Veerkrachtopleiding verder specialiseren als Kinder- en jongerencoach, Loopbaancoach of Organisatiecoach. Je bouwt als het ware verder aan een gedegen loopbaan als Professioneel Coach. Daarnaast bieden wij onze alumni inspirerende navormingen en intervisiemomenten aan.

JOUW ONTWIKKELING IS ONZE ZORG

Jouw professionele vorming vindt plaats op verschillende niveau’s.

Leergroepen

Het programma omvat 4 lesdagen, telkens van 9.30 tot 16.30 uur. Elke lesdag brengt huiswerk en de nodige zelfstudie met zich mee. Omdat deze zomereditie een verkorte versie is, zetten we hier extra op in en stellen documentatie en microlearnings ter beschikking.

Leergroepen

Naast de reguliere lesdagen verwachten we van deelnemers dat ze zich onderling organiseren in leerbijeenkomsten. Tijdens die bijeenkomsten reflecteer je samen met anderen op het leerproces en op jouw functioneren als coach. Je deelt ervaringen, oefent je competenties, observeert en geeft feedback. Op die manier verdiep en consolideer je je ontwikkeling.

Opdrachten en evaluatie

Naast de lesdagen en leergroepen verwachten we dat je zelfstandig gaat oefenen. De praktijkopdracht bestaat uit het voeren van drie reële coachgesprekken met een cliënt, die je opneemt op video. Van elk van deze gesprekken maak je ook een reflectieverslag, waarin je reflecteert over je eigen handelen.

Daarnaast voer je een persoonlijk gesprek met één van jouw trainers. Samen ga je bepalen waar je staat in je ontwikkeling en waar je nog sturing kan gebruiken. Leidraad voor het gesprek zijn je logboek (zie onder), onze observaties tijdens de trainingsdagen, de video-opnames van de coachgesprekken en jouw reflectieverslagen hierover. De eindevaluatie gebeurt aan de hand de vooropgestelde competentielijst.

Logboek en POP en portfolio

Tijdens de opleiding houd je een persoonlijk logboek bij. Je stippelt je ontwikkeling uit via een Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP). Alle informatie bundel je in een portfolio.

JOUW TRAINERS VAN DIENST

Els Schepens en Johnny Weustenraed zijn de vaste trainers van dienst.

Lees hier hoe anderen Johnny & Els ervaren.

DATA

 • 10 & 11 juli 2023
 • 28 & 29 augustus 2023

De contacturen lopen van 9.30 tot 16.30 uur.

WAAR?

De sessies vinden plaats op een prachtige en inspirerende plek in Wijnegem, goed bereikbaar vanaf de snelweg. Er is gratis parking voor de deur. De Kanaal Site is van de hand van Axel Vervoordt en heeft verschillende artisitieke plekjes die je tijdens de opleiding een creatieve mindset zullen geven.

VESB – Vereniging van Erkende Stress en Burn-out coaches

Onze opleiding voldoet aan de door Vereniging van Erkende Stress en Burn-out coaches opgelegde criteria. Na certificering door Better Minds at Work kan je automatisch aansluiten bij de Vereniging van Erkende Stress en Burn-out coaches.

INTERNATIONALE CERTIFICERING ICF

Bij de opbouw van de opleiding Better Minds at Work Coach werd er rekening gehouden met de 8 kerncompetenties die door de Internationale Coach Federatie zijn gedefinieerd. De opleiding is daarom een goede opstap om je als coach verder te laten certifiëren door de ICF. Meer info vind je op: https://www.coachfederation.be/nl en https://coachfederation.org/

PRIJS

De prijs voor deze 4-daagse opleiding bedraagt €2.600. Prijzen zijn exclusief 21% BTW. Gedeelde betaling is mogelijk in schijven. Contacteer ons om hierover af te stemmen.
Dit bedrag is inclusief alle documentatie en catering.
Combineer je deze specialisatieopleiding met onze andere coachopleidingen? Dan ontvang je 10% korting op het tarief van de specialisatie (geldig op Basisopleiding, Loopbaan Coachopleiding, Veerkracht Coachopleiding & Kinder- en Jongeren Veerkrachtcoachopleiding)

MEER INFO EN VOORWAARDEN

Neem contact op met Els Schepens voor gedetailleerde info en voorwaarden. Bij inschrijving laat je op deze pagina je gegevens al achter.

Contact via telefoon: +324 78 58 01 84 of e-mail: [email protected]

ANNULATIEVOORWAARDEN

Annulatie is kosteloos tot en met 15 kalenderdagen voor aanvang van de opleiding. Bij annulatie vanaf 14 kalenderdagen voor aanvang wordt 25% van de inschrijvingsfee in rekening gebracht.

Deze opleiding wordt gegeven door

 • Els Schepens

  Els Schepens

  Better Minds at Work

  Els Schepens is een ervaren consultant, trainer, therapeut en coach, met een specifieke focus op veerkracht en relaties in organisaties. Zij faciliteert en coacht mensen in verandertrajecten in verscheiden organisaties en contexten. Voor Better Minds at Work staat ze in voor specifieke coachopleidingen en workshops. Bovendien coacht ze aan de University Colleges Leuven-Limburg (UCLL) leidinggevenden en medewerkers rond weerbaarheid voor stress en werkdruk. Voor het expertisecentrum familiebedrijven van VKW-Limburg coacht ze familiebedrijven in vaak emotionele en complexe processen. De rode draad doorheen Els’ activiteiten is passie voor groei van mensen. Haar manier van werken is gegroeid vanuit diverse disciplines: systeempsychotherapie, NLP, (organisatie)opstellingen, body-mind-coaching, verbindende communicatie, positieve psychologie. Deze ervaringen verder uitdragen is haar grootste drijfveer.

  Better Minds at Work

 • Johnny Weustenraed

  Johnny Weustenraed

  Better Minds at Work

  Johnny Weustenraed is integratieve psychotherapeut en professionele coach. Doorheen zijn loopbaan binnen de zorgsector raakte hij geboeid door menselijke gedragingen. Hij ondersteunt in zijn praktijk en in diverse organisaties mensen met stress en burn-outklachten. Hij is tevens docent aan de University Colleges Leuven-Limburg en traint leidinggevenden en groepen in het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden zowel in profit als in non-profit organisaties. Zijn aanpak is stimulerend, zorgzaam, verbindend, praktisch, efficiënt, spontaan en doelgericht met de nodige humor.

  Better Minds at Work

Tijdstip

Juli 10 (Maandag) 09:30 - Augustus 29 (Dinsdag) 16:30

Locatie

Better Minds at Work

Stokerijstraat 17, 2110 Wijnegem

Better Minds at Work Stokerijstraat 17, 2110 WijnegemBetter Minds Circles

Schrijf je in

  Sign up for our newsletter


  Contacteer ons voor meer info

  [email protected]
  +32 (0)3 297 32 23