Amsterdam Business Forum 2024: Top inzichten uit Elke Geraerts’ talk - Better Minds at Work Skip to main content

De vijfde editie van het Amsterdam Business Forum zit erop! Aanwezige sprekers waren onder andere Brené Brown, Adam Grant, en onze eigen CEO Elke Geraerts, die de spits afbeet met een keynote over courageous leadership. Ze wist de zaal met zo’n 1700 enthousiastelingen te inspireren met haar inzichten over leiderschap, focus en authenticiteit in een wereld vol afleidingen. Benieuwd hoe? Hieronder lijsten we de top inzichten uit haar talk voor je op! 

#1 Focus is het nieuwe IQ, connectie het nieuwe EQ

In de huidige digitale wereld wordt vaak gesteld dat intelligentie (IQ) de bepalende factor is voor succes. Maar volgens Geraerts is focus de nieuwe maatstaf voor intelligentie. Dit betekent dat je vermogen om je aandacht gericht te houden op wat er echt toe doet, bepalend is voor je prestaties. Zonder focus is zelfs het hoogste IQ van weinig waarde, omdat afleiding je belemmert om je volledige potentieel te benutten.

Focus stelt ons in staat om diepgang te bereiken in ons werk en onze relaties. Het helpt ons niet alleen om productiever te zijn, maar ook om bewuster keuzes te maken. Wanneer je in staat bent om je volledig te concentreren op één taak, kun je met minder moeite meer bereiken. Dit geldt niet alleen voor persoonlijke prestaties, maar ook voor leiderschap: een leider die gefocust is, kan zijn team beter begeleiden en inspireren.

Anderzijds benadrukte Geraerts dat connectie het nieuwe EQ is – het vermogen om betekenisvolle verbindingen aan te gaan. Ondanks de overvloed aan digitale communicatie, voelen veel mensen zich eenzamer dan ooit. Echte connectie gaat verder dan het aantal contacten op LinkedIn; het draait om oprechte interacties en empathie én over connectie met je eigen drijfveren. Een leider met een hoog EQ is in staat om diepe relaties te cultiveren met zijn team en klanten. En dat leidt dan weer tot vertrouwen en samenwerking op de lange termijn.

#2 Ga van automatic pilot naar authentic pilot

Een van de meest krachtige inzichten van Geraerts’ talk? Dat was ongetwijfeld haar oproep om te schakelen van de “automatic pilot” naar de “authentic pilot”. Veel mensen zijn geneigd om op automatische piloot door het leven te gaan. Daarbij sturen gewoontes en routines hun gedrag zonder dat ze zich hiervan bewust zijn.

Deze automatische reacties zijn het resultaat van wat Daniel Kahneman beschrijft als System 1-denken: snel, intuïtief en vaak onbewust. Hoewel dit systeem ons in staat stelt om snel beslissingen te nemen, is het ook vatbaar voor fouten en vooroordelen omdat het de complexiteit van situaties vaak oversimplificeert.

Daartegenover staat System 2-denken, dat langzamer en doordachter is. Dit systeem wordt geactiveerd wanneer we geconfronteerd worden met complexe problemen of wanneer we echt moeten nadenken over een belangrijke beslissing. System 2 vereist energie en inspanning, maar is betrouwbaarder en leidt tot meer doordachte keuzes.

Het publiek werd aangemoedigd om bewust System 2 te activeren. En te kiezen voor wat Elke de “authentic pilot” noemt. Dit houdt in dat je stopt met het volgen van klassieke en soms platgetreden paden. In plaats daarvan maak je bewust en authentiek die in lijn liggen met je waarden en doelen. Dit type denken helpt leiders om innovatief en strategisch te zijn, omdat ze in staat zijn om buiten vastgeroeste patronen te denken en vernieuwende oplossingen te vinden. 

Nu, het vergt moed om deze switch te maken. Tenslotte moet je oude gewoonten loslaten en leren vertrouwen op je eigen oordeel. En dat voelt soms ongemakkelijk aan. Maar door deze bewuste benadering ontwikkel je je authentieke zelf. En dat is volgens Geraerts de sleutel tot duurzaam en moedig leiderschap.

#3 Leiderschap gaat over aanwezig zijn

Minstens zo inspirerend was Geraerts’ pleidooi over de kracht van aanwezig zijn. In een wereld waarin afleiding constant op de loer ligt, is het vermogen om volledig aanwezig te zijn in het moment een zeldzaam, maar waardevol, kenmerk van leiderschap. En dit betekent uiteraard meer dan fysiek aanwezig zijn: het gaat om het bieden van de volledige aandacht aan anderen.

Waarom? Wel, leiders die volledig aanwezig zijn, laten hun team zien dat ze ertoe doen. Ze luisteren actief, stellen de juiste vragen en geven hun volledige aandacht aan de taak of het gesprek voor hen. Binnen teams creëert dit vertrouwen en betrokkenheid. Wie als leider aanwezig is zonder constant te worden afgeleid door notificaties, is in staat om diepgaande connecties te maken. En om empathie te tonen voor de behoeften van hun teamleden.

Tot slot benadrukte Geraerts dat leiderschap niet gaat over “druk zijn” of het continu afhandelen van meerdere taken tegelijk. Multitasken is een mythe! In plaats daarvan gaat het over het cultiveren van gravitas – een gevoel van rust, focus en autoriteit. Leiders weten wat doen dus, willen ze de prestaties, het welzijn én de creativiteit binnen hun organisatie stimuleren!

Goed nieuws! Better Minds at Work heeft samen met #ZigZagHR het Courageous Leadership-programma gelanceerd. Dit traject is op maat van daadkrachtige leiders, en leert je slim navigeren door de paradoxen van deze complexe wereld. 

Foto’s door Nathan Reinds

Leave a Reply