Psychologische veiligheid: iedereen heeft er tegenwoordig de mond van vol. Wat de vraag oproept: gaat het hier om het zoveelste buzz-woord dat is overgewaaid vanuit Amerika, of verdient het concept echt zoveel aandacht? Psychologe Elke Geraerts gelooft alvast van wel. Want elke dag kunnen werken in een warme en open sfeer, is niet alleen een one way ticket richting welzijn en succes.
Onderzoek toont aan dat psychologische veiligheid ook mee aan de basis ligt van inclusie en innovatie, die andere twee pijlers voor een veerkrachtige organisatie. Bovendien is het begrip sterk verbonden met de belangrijkste job resources, te weten autonomie, feedback en sociale ondersteuning. Alle reden dus om volop in te zetten op deze cruciale game changer.
In het creëren van een veilig klimaat kan jouw rol als leider maar moeilijk worden overschat. Jij fungeert immers als rolmodel: je mensen kijken naar jou om te weten wat de gedragsnormen en ongeschreven regels zijn binnen het team. Wil je dat je medewerkers open zijn en – bijvoorbeeld – durven praten over hun fouten, dan zal jij je zelf ook kwetsbaar moeten opstellen. Maar natuurlijk botst dat soms met die andere rol die je te vervullen hebt: de rol van “kapitein” die het team met vaste hand de juiste kant op stuurt.