POAB - Better Minds at Work Skip to main content

Leiderschap @ POAB

Hi, welkom op deze leerpagina met topics rond leiderschap en veerkracht. Deze materialen zijn ondersteunend op de leiderschapstraining. We hopen dat je een aantal van onze inzichten toepast en dat je de effecten ervaart!

Hier vind je extra materiaal om je de komende maanden te inspireren. Voel je vrij om alles in je op te nemen en gebruik deze materialen als gespreksstarters met je collega’s en team.

Veel energie toegewenst de komende maanden!
Het team van Better Minds at Work

Extra materiaal

Psychologische veiligheid: iedereen heeft er tegenwoordig de mond van vol. Wat de vraag oproept: gaat het hier om het zoveelste buzz-woord dat is overgewaaid vanuit Amerika, of verdient het concept echt zoveel aandacht? Psychologe Elke Geraerts gelooft alvast van wel. Want elke dag kunnen werken in een warme en open sfeer, is niet alleen een one way ticket richting welzijn en succes.

Onderzoek toont aan dat psychologische veiligheid ook mee aan de basis ligt van inclusie en innovatie, die andere twee pijlers voor een veerkrachtige organisatie. Bovendien is het begrip sterk verbonden met de belangrijkste job resources, te weten autonomie, feedback en sociale ondersteuning. Alle reden dus om volop in te zetten op deze cruciale game changer.

In het creëren van een veilig klimaat kan jouw rol als leider maar moeilijk worden overschat. Jij fungeert immers als rolmodel: je mensen kijken naar jou om te weten wat de gedragsnormen en ongeschreven regels zijn binnen het team. Wil je dat je medewerkers open zijn en – bijvoorbeeld – durven praten over hun fouten, dan zal jij je zelf ook kwetsbaar moeten opstellen. Maar natuurlijk botst dat soms met die andere rol die je te vervullen hebt: de rol van “kapitein” die het team met vaste hand de juiste kant op stuurt.

VEERKRACHT

Wat heb jij vandaag gedaan om jouw brein fit te houden?

In tijden van overvloed aan informatie en voortdurende connectiviteit moeten we veerkrachtiger zijn dan ooit. En terwijl we wel investeren in het gezond houden van ons lichaam, vergeten we vaak ons meest waardevolle en unieke bezit: ons brein.

In deze aflevering leggen we uit waarom het zo belangrijk is om goed voor je hersenen te zorgen. Zodat je kunt leren hoe je zelf invloed kunt uitoefenen op je brein.

  • Overwin de weerstand van je brein en daag jezelf uit om je brein sterker te maken.
  • Door elke sessie in deze masterclass krijg je inzichten en praktische tips om je brein direct te versterken.
Play Video

Watch this episode

BEWUSTZIJN

Een dwalende geest

In deze sessie zullen we verborgen geheimen in ons brein blootleggen. Dingen waar je nog niet eerder over hebt nagedacht, maar die een grote invloed hebben op de manier waarop je je voelt, denkt en gedraagt.

Eigenlijk, als je de inzichten van deze sessie toepast, zul je hopelijk merken dat je het leven anders ervaart. Je zult in staat zijn om je negatieve, irrationele of stressvolle gedachten op te sporen en ze om te keren!

Play Video

Bekijk hier de video

FOCUS

Mogen we jouw aandacht alstublieft?

Focus! Het is soms best moeilijk om maar één ding tegelijk te doen, nietwaar? Krijg inspiratie om je focus terug te vinden! Je zult begrijpen waarom wij, als mensen, verslaafd zijn aan multitasken en moeite hebben om ons te concentreren. Je krijgt tips en trucs hoe je focus kunt bereiken, omdat het je niet alleen rustiger maakt, maar ook je productiviteit verhoogt.

“Is het al zo laat?”, zeg je verbaasd. De kans is groot dat je net een moment van flow hebt ervaren: het gevoel dat je volledig opgaat in een activiteit terwijl je alles om je heen vergeet. Volgens een studie zijn mensen die flow ervaren gelukkiger en gezonder. Hoewel er werk aan de winkel is, maakt ons verlangen naar continue prikkels flow moeilijk te bereiken. Gelukkig kun je leren om je flow te trainen. Ontdek hieronder hoe!

Play Video

Bekijk hier de video over focus

Play Video

Bekijk hier de video over flow

MOTIVATIE

Het vinden van je waarom

Laat je inspireren om dicht bij je intrinsieke motivatie te komen. Het emotionele sausje van veerkracht. Veerkracht houdt ook in dat je actief op zoek gaat naar wat betekenis geeft in je leven, wat je intrinsiek motiveert. Dat wat je hart sneller doet kloppen, je ogen doet twinkelen.

De belangrijkste vraag in het leven is niet wat we doen, maar waarom we het doen. We zijn vaak meer bezig met onze konijnen, onze issues van de dag waarop we menen te moeten reageren, dan met ons Waarom, terwijl dat ons juist overeind houdt in uitdagende tijden. Kortom, het verhogen van je intrinsieke motivatie kan je weerbaarder maken in tijden van stress.

Play Video

Bekijk hier de video

SLAAP

Fris aan de slag door een goede nachtrust

Onze nachtrust vormt een belangrijk onderdeel van ons welbevinden. Omstandigheden kunnen onze slaapkwaliteit vaak negatief beïnvloeden. Overdag kan je je moeilijker concentreren en je presteert minder. ’s Nachts lig je te piekeren. Je ziet steeds meer op tegen gaan slapen en je ontwikkelt een verkeerd slaapgedrag. De angst niet te kunnen slapen vergroot de stress en versterkt de slaapproblemen. In deze video geeft slaapexpert Erik Franck tips om (nog) beter te slapen.

Play Video

Bekijk hier de video

PODCASTS

Ontdek in onze podcast inspirerende interviews, nieuwe inzichten en praktische tools. Want werken aan je mentaal kapitaal is een must om de toekomst sterker, succesvoller en gelukkiger tegemoet te gaan.

Nieuwe kijk op leiderschap met Niels Thijssen
Versterk je mentale veerkracht met Elke Geraerts
Weg van het piekeren met Filip Raes

Subscribe to our newsletter


Let's drink a coffee


[email protected]
+32 (0)3 297 32 23