Je organisatie toekomstbestendig maken? 3 top takeaways van ons congres: - Better Minds at Work Skip to main content

Eind mei vierden we 10 jaar Better Minds at Work met een inspirerend congres boordevol inspiratie en waardevolle connecties! Het is onmogelijk om alle inzichten in  één blog te vervatten. Toch geven we je graag dé top key take-aways mee om een toekomstbestendige organisatie en de meest gezonde versie van jezelf te bouwen (en behouden). Hieronder vind je het beste van Best Minds at Work terug! 

Elimineer die verouderde processen vandaag

Tijdens de gezamenlijke keynote met Elke Geraerts, lichtte Peter Hinssen het concept van “creatieve destructie” toe. Dat houdt in dat economische vooruitgang gepaard gaat met het constant afbreken van oude structuren en het opbouwen van nieuwe. Dit is nodig voor innovatie en economische groei. De meeste bedrijven zijn hier dan wel mee bezig, tegelijk vergeten ze oude processen te elimineren: “yesterwork“, zoals Peter dat noemt. 

Elke speler die zichzelf blijft heruitvinden, zal zich ontpoppen tot “Phoenix”-bedrijf. Zo’n bedrijf onderscheidt zich door het vermogen  om uit de as van hun oude structuren te herrijzen en sterker terug te komen. Maar dat vraagt een cultuur van voortdurende innovatie, aanpassingsvermogen en strategische visie. 

 

 

Daadkrachtig leiderschap is meer dan ooit een must

In een wereld waar constante veranderingen elkaar pijlsnel opvolgen, is het BANI-concept (Brittle, Anxious, Nonlinear, en Incomprehensible) brandend actueel. Elke Geraerts vertelde hoe dit concept de huidige toestand van de wereld beschrijft. En vooral: de impact hiervan op onze mentale veerkracht. Leiders moeten hier het voortouw in nemen. Hun attitude werkt als een hefboom voor het welzijn van de volledige organisatie. 

In deze context is het nuttig om de twee vormen van leiderschap te erkennen: zelfleiderschap en leiderschap aan anderen, zoals Erik Franck het omschreef.  Zelfleiderschap draait rond het beheer van je eigen energie (spiritueel, emotioneel, fysiek en mentaal). Het gaat over het vinden van zingeving in je acties, het beheersen van je fysieke en emotionele welzijn, en reflecteren op je mentale toestand. Leiderschap aan anderen behelst het beheer van andermans energie. Daarvoor dien je te begrijpen wat anderen energie geeft of kost, en hoe je hun betrokkenheid bij de organisatie kunt faciliteren.

Een gevoel van erbij te horen is daar alvast één van. Verder willen medewerkers kunnen bijleren en het gevoel hebben dat ze fouten mogen maken. Daarnaast zoeken ze naar een manier om bij te dragen met hun unieke competenties. En willen ze anderen kunnen challengen. Zijn deze vier elementen aanwezig, dan bouw je een team waar inclusie en psychologische veiligheid de rode draad zijn. 

Zo investeer je in mentale veerkracht en focus

Het begrijpen van deze kenmerken kan ons helpen navigeren door de complexiteit en onzekerheid van het moderne leven. Door de broosheid en angst die gepaard gaan met snelle veranderingen te erkennen, kunnen we stapsgewijs aanpassingen doorvoeren. Niet te vergeten: wie mentaal veerkrachtig is, zal zich ook beter kunnen focussen. Elke zegt niet zomaar dat focus het nieuwe goud is! 

No alt text provided for this image

Hoe je dat concreet aanpakt? Dat kwam ook uitvoerig aan bod tijdens de workshops over de werking van ons brein en wellbeing. “Besef eerst en vooral dat jij de dirigent bent van je aandachtsspanne”,  raadde Aisha Cortoos aan. Want het merendeel van je aandacht geef je zelf weg. Zeker in een tijdperk waar we gefragmenteerd, hypergefocust en -geconnecteerd werken. Wist je al dat ons brein op 4G reageert? Dat staat voor genot, gevaar, groep en gewoonte. Zowel externe als interne triggers spelen een rol. Onderzoek welke de grootste invloed hebben op jou. Bewustwording hiervan en het vermijden van de automatische piloot is tenslotte de eerste stap. 

Wetende dat je eigen gedachten vaak de grootste afleider zijn en hoe dit mechanisme werkt, helpt je om het heft in eigen handen te nemen. Waar intentie en aandacht elkaar overlappen, ontstaat focus! Daarom: richt je zoveel mogelijk op één taak tegelijk. Multitasken kan sommigen ook wel een focusboost geven, zoals het knipperen van een balpen of ijsberen tijdens een telefoongesprek. Maar dit is niet hetzelfde als switchtasken, wat dan weer een focuskiller is. 

Probeer tot slot je emoties te benaderen als een waardevol kompas. Omarm hun rommelige, chaotische aard.  Ze zijn geen zwakte, maar waardevolle informatiebronnen. Eenzaamheid, stress, angst – het zijn allemaal signalen dat er iets moet veranderen. Leer deze emoties te herkennen, te begrijpen en ermee om te gaan. Zo voorkom je dat ze zich opstapelen en leiden tot minder veerkracht, en meer chronische ziektes. Klaar om er samen met ons werk van te maken voor jou, je team en jouw organisatie? Contacteer ons! 

 

One Comment

Leave a Reply