1 maart: Nationale Complimentendag
Geef je collega’s vandaag eens een compliment!
Je presentatie heb je net achter de rug en een collega geeft je een klopje op de schouder. “Super gedaan!”. Een andere collega steekt van ver haar duim de lucht in. Dat voelt prettig, nietwaar? Hoewel dit makkelijk klinkt, ligt het niet in onze aard om veel complimenten aan elkaar te geven, en gebeurt het in de praktijk dan ook maar weinig. Wanneer je iemand een compliment geeft, maak je een soort emotionele verbinding met elkaar, besteed je even heel bewust aandacht aan iemand. Dat betekent dat je jezelf een klein beetje bloot moet geven. Dat vind je akelig. En daarom geef je snel-snel een compliment, of helemaal niet.
McKinsey vond in 2011 al dat complimenten, alsook de tijd en aandacht van leidinggevenden, meer motiveren dan geldelijke beloningen. Verschillende wetenschappers zijn het erover eens dat het compliment het beste middel is om gedrag te veranderen. Een bonus krijg je immers pas aan het eind van het jaar. Terwijl een compliment krijg je meteen wanneer je een goed resultaat hebt neergezet.
Dit kunnen we relateren aan het gedragsverklarende ABC-model:
Antecedenten (factoren die aan het gedrag vooraf gaan), Behaviour (het gedrag zelf), en Consequences (de gevolgen van het gedrag). Wanneer je bepaald gedrag wilt stimuleren – zoals medewerkers efficiënter laten werken – kan je beter de consequenties aanpakken dan de antecedenten. Dat werkt tot 80 procent effectiever. Dus het werkt beter om iemand achteraf, na het gedrag, te belonen of straffen, dan vooraf. De ontvanger van een compliment zal het gewaardeerde gedrag vaker willen vertonen. In tegenstelling tot negatieve bekrachtiging, zoals straffen of sancties, hebben complimenten een duurzaam effect. Complimenten werken langer door.
Tegelijkertijd veroorzaakt het geven van complimenten ook een geluksgevoel voor de gever. Omdat de complimentengever weet welk effect dat compliment op de ander heeft, wordt hij van zelf ook gelukkiger.
Tiens, wat zou hij daarmee nu bedoelen?
Ondanks alle positieve gevolgen van een compliment, blinken Belgen er niet in uit. Complimenteren is dan ook niet zonder risico. Je schept er verwachtingen mee, je kunt er mensen mee verbazen, of gezien worden als iemand die teveel vleit. En ga maar bij jezelf na: Wij denken al heel snel: tiens, wat zou hij daarmee nu bedoelen, welke bijbedoelingen heeft hij hiermee? Terwijl niemand twijfelt aan kritiek: daarvan geloven we gelijk dat de ander het oprecht meent. Maar als ontvanger moet je er niets achter zoeken. De enige manier om een compliment te ontvangen, is een simpel dankjewel! En: fijn dat je het opmerkt. Geef geen compliment terug. Ga al zeker niet afzwakken. Daarmee verminder je de waardering. Ontvang het compliment gewoon en ga net wat vrolijker verder werken.
Hoe Nationale Complimentendag beleven!?
Ga vandaag aan de slag en geef je collega’s een compliment. Hieronder vind je vier tips om je compliment zo warm en doeltreffend mogelijk te maken!
Zeg iets over de persoon, niet het resultaat
Zeg liever niet: ‘Wat zag dat dossier er goed uit’. Maar wel: ‘Wat ben jij toch een nauwkeurige schrijver’. Maak het zo persoonlijk mogelijk. Dat geldt ook wanneer je een compliment maakt over iemands uiterlijk. Zeg liever: “wat heb je een goede smaak in het uitkiezen van kleding” in plaats van “wat heb je een mooie jas”.
Geef je volle aandacht
Geef geen compliment wanneer je langsloopt. Niet vluchtig in een gesprek met anderen. Neem de ander apart. Ga even samen wat drinken. Maak er een apart moment van en richt je volle aandacht op de ander. Vraag door hoe het komt dat die ander iets zo goed heeft gedaan. Haal details aan, en haak in op zijn/haar reactie.
Probeer iets herkenbaars te vinden
Iedereen heeft specifieke dingen waar hij trots op is en echt zijn best voor doet. Als je iemand wilt complimenteren met een speech, luister dan ook goed. Was de speech speciaal door de manier waarop de spreker interacteerde met het publiek? Of door de humor in zijn verhaal? Geef hier net wat meer aandacht aan en de kans is groot dat je een compliment geeft over datgene waarvoor de persoon zo zijn best heeft gedaan.
Geef geen oneerlijke complimenten
Als mensen het moeilijk vinden om een compliment te geven, is dat vaak omdat ze denken dat ze iets moeten zeggen wat ze niet menen. Dat voelt niet fijn aan en meestal voelt de ontvanger dit ook aan. We doorprikken meteen complimenten met een bijbedoeling. Blijf dus verder zoeken naar een compliment dat je ook echt kan menen. Zelfs bij die ene collega die je niet echt mag, zijn er vast dingen die je kan waarderen.
Wil je meer weten over feedback geven en veerkrachtig communiceren op de werkvloer? Contacteer het team van Better Minds at Work voor sessies die dieper ingaan op een gelukkige en energieke sfeer op de werkvloer: [email protected], www.bettermindsatwork.com