Een leidinggevende job: Hoera? - Better Minds at Work Skip to main content

Onlangs kwam een dame in loopbaancoaching met een hele specifieke vraag. Ze had een hoge functie bij een bank en zou over enkele maanden nog een stapje hoger gepromoveerd worden. Een logisch gevolg van het feit dat ze haar job heel goed deed. Toch vroeg ze zich af of ze dit zélf wel echt wilde op dit moment in haar leven. Een bijzonder slimme vraag want vaak rollen we van het ene in het andere, zonder eens echt stil te staan of dit is wat we nodig hebben. Misschien is dat inderdaad een leidinggevende functie. En misschien ook niet. Tijd voor wat zelfreflectie!

Anno 2019 sta je als leidinggevende voor enorme uitdagingen:

  • Omgaan met verschillende generaties op de werkvloer
  • Op de digitale sneltrein springen
  • De balans vinden tussen het welbevinden van je medewerkers enerzijds en productiviteit, kostenbesparing en efficiëntie anderzijds
  • Virtuele teams aansturen
  • Omgaan met feedback

Tja, je zou voor minder al eens flink in je haar krabben. De ene voelt zich als een vis in het water in een leidinggevende functie, voor anderen is het een echte energievreter. Het is wel zo nuttig dat je dit weet vòor je deze rol opneemt.

Wil je écht leidinggevende zijn? 

Je bent uitstekend in je vakgebied, je krijgt de nodige waardering, en voor je het weet heb je een leidinggevende functie.  Veel mensen belanden in deze rol omdat ze het aangeboden krijgen of omdat het nu eenmaal een logische stap is op de ladder naar de top. De vraag die ze zich zelden stellen is: Wil ik dit écht wel?

We prikkelen alvast jouw zelfreflectie met onderstaande vragen.

Wie ben je en waarvoor sta je?

Een grote dosis zelfinzicht laat je toe om je loopbaan bewust richting te geven. Weet jij het antwoord op de volgende vragen:  Wat zijn jouw talenten? Welke competenties moet je ontwikkelen om je talenten te versterken? Welke context pas bij jou? Wat geeft je energie en waar loop je op leeg?

Een antwoord vinden op deze vragen zal je helpen om heel bewust keuzes te kunnen maken. Wat spreekt je bijvoorbeeld aan in een leidinggevende functie? Wat is nodig om een goede leidinggevende te zijn, en sluit wat jij goed kan en graag doet hierbij aan?

Hoe ga je om met interpersoonlijke conflicten?

Een moeilijke relatie met een medewerker, een collega, of jouw leidinggevende, kan een échte energievreter zijn. Zo erg zelfs, dat je zelfbeeld en zelfvertrouwen een flinke deuk krijgt. Welke relaties geven jou energie? Welke vreten energie?

Leidinggevenden slagen er in om confrontaties aan te gaan. In welke mate slaag jij er in verbindend te communiceren zodat zowel jij als de ander in zijn kracht blijft staan?

Hoe zit het met jouw balans? 

Anno vandaag beschikken we allemaal over een laptop en een smartphone. Dit laat ons toe om overal en altijd bereikbaar te zijn. Dit gegeven voedt de verwachting dat je berichten en mails onmiddellijk moet beantwoorden en je continu “online” moet zijn. Dat is uiteraard niet vol te houden en werkt eerder contraproductief en is bijzonder vermoeiend.

Hoe zorg jij voor je digitale off-time? Op welke manier kan je werk en privé integreren in een mooie balans die werkt voor jou?

Hoe ga je om met feedback?

Wimpel je elke feedback af met de bedenking: die reactie is echt onterecht! Of ga jij steeds in de verdediging, of leg je het eenvoudigweg naast je neer? Tijd dan om er iets aan te doen want feedback helpt je om te groeien en laat je toe om je leiderschapskwaliteiten te versterken. Wat geldt voor jouw medewerkers, geldt ook voor jou. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind.

Bewust kiezen voor een leidinggevende functie

Het roer van jouw loopbaan zelf in handen nemen, heeft alles te maken met het bewust kiezen voor die dingen waar jij je goed bij voelt. Waren de antwoorden op bovenstaande vragen eerder positief? Dan is dat alvast een goede indicatie dat een rol als leidinggevende inderdaad bij jou past.

Heb je geen pasklaar antwoord, maak dan gebruik van jouw loopbaancheques en krijg coaching op maat. Dit zal je toelaten om bewust keuzes te maken en met vertrouwen naar de toekomst kijken.

En de dame van de bank? Dankzij de coaching kwam ze tot het inzicht dat ze haar huidige job erg graag deed, terwijl de inhoud van de nieuwe  minder aansloot bij wie ze was en wat zij wilde. Het feit dat ze dit nu wist, bracht rust en duidelijkheid om de juiste keuzes te maken. In haar geval? Ze toonde bijzonder veel lef: niet alleen bedankte ze met de glimlach voor de promotie, ze ging ook deeltijds werken om meer balans te creëren.

Wat betekent loopbaancoaching bij Better Minds Coaching?

Iedereen is uniek en ieders vraag is anders. Verwacht bij Better Minds Coaching dus geen voorgekauwde koek. We reiken de juiste tools aan, zodat jij meer in jouw kracht kan staan en ook effectief stappen durft zetten.

We steunen jou, rekken je mogelijkheden op en begeleiden je naar je beste zelf, zodat jij kan schitteren! Op jouw werkvloer maar ook in je privéleven staan we je graag bij om met meer veerkracht aan de slag te gaan.

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een loopbaancoach in jouw buurt: https://bettermindscoaching.com/loopbaanbegeleiding/

Betaalbare begeleiding voor iedereen.

Via de loopbaancheques van VDAB betaal je slechts 10 euro per uur en geniet je tot 8u coaching. Per 6 jaar kan je twee cheques bestellen voor telkens 4 uur begeleiding. In totaal geniet je dus van 8 uur coaching voor amper 80€ (werkelijke waarde 1.100€). Op de site www.vdab.be/loopbaanbegeleiding kun je nagaan of je recht hebt op deze subsidie.

  • Marijke Van Moldergem combineert een stevige dosis HR ervaring in multinationals met heel wat coach-ervaring. Dankzij haar achtergrond begrijpt ze uitstekend de uitdagingen op de werkvloer en begeleidt ze jou graag naar meer veerkracht.