Haal jij het beste in jezelf en je mensen naar boven? - Better Minds at Work Skip to main content

Organisaties gaan vandaag de dag door een transformatie proces, en daarmee worden ook de krijtlijnen van effectief leiderschap hertekend. Alternatieve werkvormen, zoals thuis – of projectmatig werken, raken immers stilaan ingeburgerd en de klassieke hiërarchische patronen maken plaats voor een meer vlakke structuur. Al deze veranderingen doen beroep op een grotere mate van zelfsturing en autonomie bij de medewerker, maar vragen tegelijk ook om een aangepaste managementstijl. Er ontvouwt zich een nieuwe bedrijfscultuur die niet langer in het teken staat van gezag, maar meer en meer draait om wederzijds vertrouwen en erkenning.

Als manager is dit soms balanceren op een slappe koord: enerzijds moet je de touwtjes uit handen durven geven, anderzijds blijf jij wel verantwoordelijk voor productiviteit en eindresultaten. Het vlot schakelen in die rol is een hele uitdaging, en vraagt moed.

Want wanneer gezag niet meer het codewoord is, dan wordt authenticiteit cruciaal. Wie is de mens achter de manager? Wat is je missie? Kan je je medewerkers enthousiasmeren met jouw visie? Kan je ze inspireren ? Heb je een sturende impact als persoon? Kortom: haal jij het beste in je mensen naar boven?

Een (executive) coachingtraject kan je helpen een antwoord te vinden op deze vragen en de vertaalslag te maken naar participatief leiderschap. Een coach kan voor jou als manager een klankbord zijn, je ondersteunen in je nieuwe rol en orde scheppen in de chaos. Zo krijg jij de kans op nieuwe perspectieven én eerlijke feedback. Want misschien durven weinigen je als leidinggevende écht uit te dagen, en is het wel eens eenzaam aan de top.

 

Meer weten? Ann Devynck is in ons team een van de executive coaches. Wil jij de vertaalslag maken naar participatief leiderschap? Contacteer ons: [email protected]