‘Hoe en waar willen we straks werken?’ Drie autoriteiten op het gebied van welzijn op het werk bundelden de krachten. Met deze UPinie komen Prof. Dr. Theo Compernolle – bekend van zijn vele bestsellers, waaronder ‘The open office is naked’, Dr. Elke Geraerts van Better Minds at Work en Jo Peters van UPspace naar buiten met een gezamenlijke visie.
We nemen ‘focus en productiviteit’ onder de loep. Onder de noemer ‘Human Architecture’ bespreken we hoe architectuur bijdraagt aan werkplekken die werken voor mensen. Pak je resterende focus vast en kijk of onze mening tot gesprekstof kan leiden in jouw organisatie!
Anticiperen is klappen vermijden
Het klinkt als een boutade maar elke verandering schept nieuwe opportuniteiten. Dankzij COVID-19 is de eerste stap richting ‘kantoor 2.0’ gezet. Alle kritische vragen liggen nu op tafel, of je dat nu wil of niet. En ook veel kantoorgebouwen staan op dit moment ter discussie. Net nú is het dus dè kans om je gebouw optimaal in te zetten en twee stappen voorsprong te nemen.
Maar “wat met al die investeringen in het bedrijfsgebouw èn wie gaat dat betalen?” horen we je denken. Om je vrees in de kiem te smoren: vaak gaat het hem niet om een volledige nieuwbouw of ingrijpende verbouwing. Meestal zijn een paar aanpassingen en bijsturingen meer dan voldoende om een positieve impact op de beleving en werking van je kantoorgebouw in gang te zetten.
De vraag “hoe krijg ik zoveel mogelijk mensen binnen deze m²” of “hoe kan ik mijn m² halveren met onder andere thuiswerk” gooien we resoluut in de prullenmand. In de plaats daarvan stel je beter de vraag “hoe kan ik mijn kantooromgeving ten volle laten renderen door het in te zetten voor mijn werknemers en zo hun productiviteit, efficiëntie én welbevinden te verhogen? Of misschien start de discussie met de simpele vraag “Waarvoor gaan we ons kantoor NIET meer gebruiken?”.
Om als werkgever op dergelijke manier te luisteren naar je personeel, is er ondernemingsmoed nodig. Dat verwachten werknemers ook. Maar ze rekenen ook op een stuk kwetsbaarheid en transparantie. Stel je hiervoor open. Als de analyse eenmaal af is, toon je vastberaden de moed om deze verandering door te voeren. Eénmaal de koers duidelijk is uitgeklaard hou je iedereen moeiteloos op het schip.
Neem de uitdaging aan om tezamen met je medewerkers vanaf vandaag een mindset te creëren waarbij focus het nieuwe normaal wordt.
De trossen gelost en klaar voor de grote oversteek? Hergroepeer teams qua locatie en concentratie. Omlijn ontspanningszones en maak goede afspraken met je personeel. En vooral, doorzetten! Want verandering binnen een bedrijf realiseren kan zowel kippenvel als hartkloppingen veroorzaken. Zodra werknemers echter de voordelen inzien en deze omarmen, dan is transitie een waanzinnig positief proces.
Elke Geraerts, CEO Better Minds at Work: “Als de coronacrisis ons één ding leerde is dat je op drie maanden tijd een groot deel van je bedrijfscultuur kan veranderen èn dat iedereen daar een extra boost door kan krijgen. Let wel, om je gedrag en mindset te veranderen, heb je doorgaans een kwartaal nodig.”
De coronamaanden kreeg je alvast als bonus cadeau. Loop je achter de feiten? Koester dan de ambitie om tezamen met je medewerkers vanaf vandaag een mindset te creëren waarbij focus het nieuwe normaal wordt. Om die mindset te installeren is je kantoorgebouw 2.0 de perfecte katalysator. Stel je de vraag hoe je de komende tien jaar wil werken en maak er een positief en blijvend verhaal van. Noteer zeker alles in je reisverslag en deel ons gerust jullie ervaringen.
Dit was het laatste deel van onze reeks ‘Human Architecture’. Wij hopen dat je er iets van hebt opgestoken en horen graag jouw feedback!
Deze column kwam tot stand via een samenwerking met verschillende kennispartners.
-
Professor Theo Compernolle
Onafhankelijk internationaal gerespecteerd consultant, executive (team)coach, trainer en keynote speaker. Hij doceerde aan universiteiten in België, Nederland en Frankrijk. Theo geeft wereldwijd lezingen over beter stress management. Als auteur publiceerde onder andere ‘Ontketen je brein’ en ‘How to design brain-friendly open offices’. -
Dr. Elke Geraerts
Als doctor in de psychologie bekleedde Elke posities aan de universiteiten van Harvard, St. Andrews, Maastricht en Rotterdam. Met het bedrijf ‘Better Minds at Work’ helpt ze internationale consultancybedrijf organisaties te floreren tegen de achtergrond van een alsmaar veeleisender bedrijfslandschap. Haar boeken ‘Mentaal Kapitaal’ en ‘Het Nieuwe Mentaal’ zijn wereldwijde bestsellers. -
Jo Peters
De zaakvoerder van UPspace en Deusjevoo staat bekend omwille van zijn creative aanpak inzake kantoorinrichtingen. Als graag gezien keynote speaker optimaliseert hij werkplekken aan de hand van wetenschap en studies waarin het individu centraal staat. Jo biedt je via upspace.be eenvoudige tools aan om de focus op de werkplek te ondersteunen.
UPspace optimaliseert al jaren werkplekken voor kleine en grote bedrijven, overheden en andere instanties. We bekijken wat de beste match is tussen mensen, ruimte en omgeving; volledig gebaseerd op wetenschappelijke kennis. Better Minds at Work creëert op zijn beurt een mindset waarin focus centraal staat. Meer weten over hoe je focus te versterken? Meer weten over hoe je jouw focus, of dat van je team kan versterken? Contacteer dan Better Minds at Work.
Interesse om jouw kantoorgebouw aandachts -en interactie-proof te maken? Contacteer dan UPspace.
De UPiniemakers
Bron: https://www.upspace.be/blog/anticiperen-is-klappen-vermijden