Elke Geraerts - Better Minds at Work Skip to main content

Elke Geraerts

Als doctor in de psychologie bekleedde Elke academische posities aan de universiteiten van Harvard, St. Andrews, Maastricht en Rotterdam. Haar wetenschappelijke kennis wilde ze breed uitdragen en daarom richtte ze in 2014 Better Minds at Work op. Elke ambieerteen ‘mentale revolutie’, waarbij het gehele team van Better Minds at Work onmisbare kennis rond mentale veerkracht verspreidt over alle sectoren, functies, generaties en culturen heen. Hoewel Elke vooral bekend is als keynote spreker en auteur (van onder andere Mentaal Kapitaal, Authentieke Intelligentie en De Mentale Reset), is ze in de eerste plaats een gesprekspartner voor elke klant en weet ze psychologische inzichten te vertalen naar frisse en toegankelijke day-to-day toepassingen voor individu en organisatie.

Lezingen

The New Now

Veerkracht opbouwen in een wereld waar verandering de enige constante is.

Verandering kan een uitdaging zijn, maar tijden van onzekerheid bieden organisaties ook een unieke kans om veerkracht te tonen en er sterker uit te komen. In deze zeer actuele toespraak deelt Elke haar diepgaande inzichten in hoe organisaties en mensen deze kans kunnen grijpen. Ze legt uit waarom het tijd is om gezondheid en welzijn van werknemers bovenaan de strategische agenda te plaatsen, en hoe dit kan helpen om in te spelen op nieuwe werkparadigma’s. Met haar achtergrond in de neurowetenschappen wijst Elke op nieuwe manieren om leiders en werknemers uit te rusten met de mentale, emotionele en sociale vaardigheden die nodig zijn om niet alleen om te kunnen gaan met, maar zich aan te passen en te floreren. Zorg ervoor dat je Elkes toespraak meemaakt en ontdek hoe we veerkracht kunnen opbouwen in onze carrières, leiders en organisaties zodat we beter kunnen plannen voor en reageren op de versnelde toekomst van werk.

Boek deze lezing

Mentaal Kapitaal

Geef je brein en je veerkracht een boost!

We leven in onstabiele tijden en dit heeft een enorme impact op hoe we leven en werken. Juist in deze uitdagende tijden is het belangrijk om het hoofd boven water te houden en veerkrachtig te zijn. In deze keynote deelt Elke haar inzichten over mentale veerkracht en hoe we snel kunnen omgaan met elke uitdaging. Verwacht een eyeopener die glashelder maakt dat investeren in je eigen brein leidt tot meer wendbaarheid, energie en geluk en minder stress. Met de #1 bestseller Mentaal Kapitaal als rode draad leer je hoe je brein precies werkt en ontdek je technieken om je energie en focus te versterken en voldoende gemotiveerd deze tijd door te komen. In een challenge van 48 uur motiveert Elke je om een aantal tips en trucs meteen in de praktijk toe te passen. Een must-see om te gedijen in deze uitdagende tijden!

Boek deze lezing

De Mentale Reset

Hoe hybride werken en leven je veerkracht versterken

De polycrisis slaat toe en mensen lijden als nooit tevoren aan chronische stress en burn-out. Maar wat als we deze crisis omarmen als een kans voor echte transformatie? Wat als we onze (ongezonde) gewoonten resetten zodat we uitdagingen sterker dan ooit tevoren aankunnen? Wat als we dit momentum gebruiken als een voorsprong voor onszelf, onze teams en onze organisaties?

In deze lezing inspireert Elke je met inzichten die je nodig hebt voor dit tijdperk. Ze laat zien hoe hybride werken én leven je tegelijkertijd meer productiviteit, energie en innerlijke rust kunnen opleveren. Ze neemt de tijd om met je na te denken over hoe deze hybride context de veerkracht van jezelf, je teams en je bedrijf versterkt en welke implicaties dit heeft voor de strategie van je bedrijf. En bovendien deelt ze haar ideeën over wat je precies kunt doen om (zelf)leiderschap te bevorderen, verbinding en psychologische veiligheid binnen je team te stimuleren, te focussen op wat er echt toe doet en de juiste toekomstbestendige snaren te raken. Een must-experience als je je wilt opmaken voor een mentale reset!

Boek deze lezing

Safety First

Ontdek de kracht van psychologische veiligheid

Psychologische veiligheid: iedereen heeft er tegenwoordig de mond van vol. Wat de vraag oproept: gaat het hier om het zoveelste buzz-woord dat is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, of verdient het concept echt zoveel aandacht? Geraak tijdens deze keynote van Elke Geraerts zelf overtuigd van de waarde van psychologische veiligheid. Onderzoek toont immers aan dat psychologische veiligheid welzijn, inclusie én innovatie bevordert. Het leidt tot aantoonbare verbeteringen in eigenaarschap, samenwerking, leren, creativiteit en presteren. Het is de drijvende kracht achter veerkrachtige en succesvolle organisaties. Alle reden dus om volop in te zetten op deze cruciale game changer.

Ontdek tijdens deze keynote wat psychologische veiligheid inhoudt, waarom het zo belangrijk is en leer aan de hand van concrete cases en tools hoe je een vertrouwensvolle, positieve werkomgeving creëert. Wat deze keynote bovendien echt uniek maakt, is de neurowetenschappelijke basis van Elkes verhaal. Mis deze keynote niet want psychologische veiligheid is de basis van jouw veerkrachtige en succesvolle team.

Boek deze lezing

Dare to lead

Transformeer mee naar mensgericht leiderschap

Naarmate de werkomgeving verandert, moet ook het leiderschap veranderen. De verschuivingen van sociale en politieke turbulentie, het samengaan van werk en privé en flexibele werkregelingen herdefiniëren de dynamiek tussen leider en medewerker tot een relatie van mens tot mens. En daar zijn tijdige skills voor nodig.

Hoe kan je als leider het verschil maken in een wereld waarin verandering de enige constante is? In deze keynote vertelt Elke Geraerts je de ins en outs van mensgericht leiderschap, dat wordt gekenmerkt als leiden met authenticiteit, empathie en aanpassingsvermogen. Deze eigenschappen worden al enige tijd geschaard bij de belangrijkste kwaliteiten van grote leiders – maar ze werden veelal beschouwd als leuk om te hebben -nice to have. Vandaag zijn ze vereist. Met haar achtergrond in de neurowetenschappen deelt Elke je inzichten die een enorme impact kunnen hebben op je zelfleiderschap, je lef, veerkracht en focus, alsook op hoe je in verbinding gaat met je teamleden en (neuro)diversiteit omarmt en psychologische veiligheid als een solide basis bewerkstelligt. Ga mee op leiderschapsreis en leg de fundamenten om te leiden met lef!

Boek deze lezing

Authentieke Intelligentie

Hoe maak je jezelf en je team future-proof

De digitale revolutie versnelt aanzienlijk en zorgt voor een eerder dan verwacht kantelpunt dat bedrijven voor altijd zal veranderen. Daarom worden de stemmen die zich afvragen of wij mensen nog wel kunnen concurreren met robots en artificiële intelligentie steeds luider. Bedrijven en scholen, maar ook particulieren beginnen zich zorgen te maken over AI, zoals chatGPT. In deze zeer actuele toespraak wijst Elke erop dat het tijd is om technologie te demystificeren en de focus weer op de mens te leggen. Ze ontvouwt de unieke menselijke kwaliteiten waarin we moeten investeren om onze professionele toekomst veilig te stellen. En welke eigenschappen je echt in het DNA van je organisatie moet verankeren als je je levensvatbaarheid in deze disruptieve wereld wilt verzekeren. Een inspirerende presentatie voor organisaties die al met beide benen in de toekomst staan en deze volatiele tijden willen gebruiken als een transformationeel momentum.

Boek deze lezing

Boeken

Bekijk het boek ‘Mentaal Kapitaal’ van Elke Geraerts

Bekijk het boek ‘Het Nieuwe Mentaal’ van Elke Geraerts

Bekijk het boek ‘Authentieke Intelligentie’ van Elke Geraerts

Bekijk het boek ‘De Mentale Reset’ van Elke Geraerts

Video’s

Hoe anderen Elke Geraerts ervaren

Elke heeft het zeldzame talent om wetenschappelijke inzichten te combineren met ons alledaagse worstelingen door het leven. Vanaf het moment dat Elke begint te spreken weet zij de aandacht van het publiek vast te houden. Zij neemt je mee in een mentale reis door ons brein en leert ons het beste uit onszelf te halen. Het ultieme 'Elke-Effect' is dat alle aanwezigen elkaar nog lang na de presentatie opzoeken en vertellen hoe het met hun brein gaat. Een warme, bijzondere en vooral zeer getalenteerde persoonlijkheid die ik van harte aanbeveel.

Elmas DudukOrganisatiestrateeg Gemeente Amsterdam

Elke Geraerts is een kei in haar vak. Een echte professional. En bovendien slaagt ze er ook nog in haar verhaal op een duidelijke, gestructureerde en boeiende manier te vertellen. De keynote die ze recent voor ons uitgebreid managementteam heeft gebracht, viel in uiterst goede aarde. Elke slaagt erin om met haar standpunten en heldere analyses ogen te openen en zo interessante discussies los te weken. Heel mooi - ook wanneer ze het heeft over konijnen en olifanten!

Hans WilmotsCEO BDO België

Ik heb het plezier gehad om een levendige expositie van Elke te beluisteren in een "Resilience Workshop" voor BESIX in Dubai. Voor mij persoonlijk bevatte haar workshop een aantal "aha" -momenten en stelde Elke mij in staat om enkele punten te verbinden aan bepaalde uitdagingen die men tegenkomt in de dagelijkse werkomgeving. Ik verliet de workshop met een aantal inzichten (verband tussen een saaie situatie - herhalend / primitief brein - negativiteit - stress - ongezond lichaam), citaten ("Attention is the new scarce resource") en praktische stappen (bye bye email meldingen op de telefoon). Haar interessante en zeer relevante presentatie is de beste uitnodiging om een van haar boeken te lezen. Zeker de moeite waard om "focus"–tijd voor in te plannen!

Peter LembrechtsManager Six Construct Dubai

Tijdens haar inspirerende voordracht lijkt Elke ons steeds weer spiegel voor te hangen over onze niet zo efficiënte manier van werken in tijden van immer meer digitale ruis en digitale vervuiling. Maar dankzij o.a. de humor, de passie, de wetenschappelijke inzichten en de variatie met vele praktische tips, zijn haar lezingen niet enkel ’entertaining’ en ‘infotaining’, maar vooral ook persoonlijk bijzonder leerrijk en nuttig. Kortom: absolute aanrader.

Bart FransisHead of Equity Investments, Belfius Insurance

Elke Geraerts gaf in het kader van de Amsterdamse week van de Gezondheid voor Bureau Personeels- en Organisatieadvies een lezing over het brein. Haar toegankelijke vertelstijl, de praktische toepasbaarheid van haar lezing en tips en het wetenschappelijke fundament onder haar aanpak waren ingredienten voor een zeer geslaagde bijeenkomst. Ik beveel Elke Geraerts dan ook van harte aan als spreker of begeleider van een verandering in je organisatie.

Liane PielanenDirecteur Personeel en Organisatieadvies bij Gemeente Amsterdam

Wat een bijzonder inspirerende spreker! Boeiend verhaal van begin tot einde, sommige facetten al eerder gehoord in eerdere lezingen van Elke, echter met andere voorbeelden, allemaal herkenbaar, aansluitend bij de dagelijkse praktijk, en blijvend boeiend! Resultaat was een zaal vol (100+ deelnemers!) medisch specialisten in opleiding die met volle teugen genoten! Een aanrader aldus!

Walther van MookInternist-intensivist, Maastricht Universitair Medisch Centrum; Hoogleraar professionele ontwikkeling, Universiteit Maastricht

Elke was uitgenodigd om te spreken voor een zaal van 400 man. Ze is een uitmuntende spreker! Ze weet als geen ander complexe materie en belangrijke boodschappen te vertalen in mensentaal en te verpakken met amusement waardoor zij de aandacht van haar toehoorders tot de laatste seconde weet vast te houden. Ze weet haar publiek te inspireren en te enthousiasmeren. Haar zorgvuldig uitgekozen beeldmateriaal ondersteunt haar verhaal op harmonieuze wijze. Over Elkes boodschappen wordt nog lang nagepraat!

Ilse ClaerhoutMarketing Manager, Belfius

Elke gaf haar presentatie over Mentaal Kapitaal en het menselijk brein voor onze collega's bij Van Havermaet. Zoals we dat van Elke gewoon zijn was het weer een zeer inspirerende en beklijvende "reis" langs de complexe materie van onze gekende grijze massa. Haar expertise, ruimte voor dialoog, grappige doch zo herkenbare voorbeelden en vooral het toepassen van de materie specifiek op onze organisatie en voor onze collega's zorgde ervoor dat het een top moment voor iedereen was. En het effect duurt voort: zeker als ik de vele toepassingen van Elke haar challenge momenteel bij onze collega's ervaar. Een echte aanrader en wij kijken alvast uit naar de vervolg sessies van Elke en haar collega's.

Kristof MeestersAlgemeen Directeur van Havermaet

Twee jaar geleden werd ik naar Elke verwezen toen ik op zoek was naar een persoonlijke coach. Het was een match vanaf de eerste sessie. Elke heeft me geholpen om wat afstand te nemen, in de spiegel te kijken en me te concentreren op wat er echt toe doet. Haar beroemde uitspraak over "konijnen en olifanten" komt bijna dagelijks bij me op. In juni 2017 waren we verheugd Elke te hebben als key note-spreker voor het volledige BDO-managementteam. Tijdens de presentatie van 1 uur over "no guts no glory" bracht Elke een duidelijke en eenvoudige boodschap. De feedback van de deelnemers was zeer positief. We identificeerden allemaal een aantal manieren om onze werkomgeving te verbeteren en ons werk beter te integreren in ons leven. Het is altijd een plezier om met Elke te praten en haar boeken te lezen. Ga zo door!

Veerle CatryPartner BDO Belgium

Vorige week hadden we het genoegen bij Bayer een keynote-presentatie te krijgen van Elke over "hersenvermogen" en "lef" in het licht van ons Wellbeing-programma bij Bayer. Ik kan haar absoluut aanbevelen! Elkes talk is inspirerend, boeiend en vol energie. Ik heb er echt van genoten en heb verschillende nieuwe inzichten gekregen. We waren allemaal energiek om specifieke acties te ondernemen en kijken al uit naar het begin van volgend jaar wanneer ze terugkeert voor de vervolgsessies!

Karine BuysHead of Talent Management Benelux Bayer

Elke en het team van Better Minds at Work helpen BESIX wereldwijd om een bedrijf op te zetten waarin Resilience niet alleen wordt gepredikt, maar ook wordt getraind en ondersteund. Elke geeft een goed inzicht in hoe managers en medewerkers zich kunnen concentreren op wat er echt toe doet, alert te zijn op degenen die onze hulp nodig hebben en hoe iedereen veerkrachtiger kan worden door in balans te blijven en voor elkaar te zorgen.

Geert AelbrechtChief Human Resources Office Besix Group

Elke is een van die zeldzame getalenteerde mensen die onderzoeks- en praktijkvoorbeelden kunnen integreren in heldere inzichten en praktische aanbevelingen. Ze doet dit in haar boeken en in haar real-life bijdragen. Dankzij haar enthousiasme en knowhow wordt veerkracht een tastbaar, concreet ding dat ertoe doet, niet alleen in wat we denken, maar zeker in wat we kunnen doen. Konijnen en olifanten zijn vanaf nu verschillende dieren voor ons.

Jan Van AcoleyenHR Directeur Proximus

Fantastische lezing van Elke Geraerts over Authentieke Intelligentie, het trainen van ons brein maar ook een inkijkje in de neuropsychologie en de relatie daarvan met ons gedrag. Wat een bevlogenheid en passie. Altijd een uitdaging om een goede spreker te contracteren voor een markt event maar deze was echt in de roos!!! Elke bedankt, je was top en een absolute aanrader.

Ron GardenierChief MGA Aon Risk Solutions/Voorzitter NVGA

Elke inspireerde ons bedrijf met een natuurlijke mix van academische inzichten en pragmatische uitspraken. Ze was in een mum van tijd in staat om de juiste fit met onze bedrijfscultuur te vinden. Hierdoor slaagde ze erin contact te maken met een breed publiek. Haar nuchtere manier om de boodschappen van de "CaliHero" te brengen en hoe een groeimindset te krijgen, heeft me ook echt geïnspireerd. En bovendien is ze een begaafd spreker!

Christophe DegrezCEO Eneco Belgium

Disruptief. Dat is waarschijnlijk het beste woord om de impact van mijn eerste ontmoeting en interactie met Elke te beschrijven. Allereerst geen afleiding van technologie bij het ontmoeten van Elke bij Better Minds at Work (laptops, schermen, ...). Omdat ik bij een hightech R & D-bedrijf (3500 ingenieurs) werk, was deze focus op interactie het eerste teken van iets anders. Meer glimlachen ook. Van de meeste vergaderingen waaraan ik deelneem, zorg ik ervoor dat ik één impactvolle zin noteer. Ontmoeten met Elke betekende dat ik elke zin wilde onthouden. Het was allemaal betekenisvol. Gegrond in de wetenschap, maar toepasbaar in het dagelijks leven. Omdat ik bezig ben technologie te ontwikkelen voor preventieve gezondheids- en gedragsverandering, was het verkrijgen van inzichten, suggesties en feedback van Elke (en Better Minds at Work) een essentiële stap in het vormgeven van ons programma. Vanzelfsprekend hebben we haar uitgenodigd om te spreken tijdens ons volgende klantevenement, waar ze een vergelijkbare sterke impact had - dit keer op vrijwel het hele publiek. Thought provoking. Toch zo eenvoudig om te onthouden, toe te passen. Je moet het zelf ervaren - ik raad ten zeerste aan om Elke en het Better Minds at Work-team te ontmoeten.

Chris Van HoofSenior Director Imec

Elke is een zeer gemotiveerde professional en kan haar expertise in mentale veerkracht vertalen in een kant-en-klaar pakket voor leiders en ondernemers die bereid zijn een volgende stap te zetten in het coachen van hun teams. Haar belangrijkste aantekeningen geven een goed inzicht in de aanpak van de huidige psycho-sociale uitdagingen waar we voor staan. Ik heb haar team van Better Minds at Work en het team van Energy Lab ervaren in een setting van "De Koplopers" waar ik deelnam aan een groep van 8 leiders die geestelijk en lichamelijk werden uitgedaagd. De lessen uit deze 2 dagen coaching kon ik onmiddellijk implementeren. Goed gedaan!

Dirk Vander MierdeDirector Datwyler

Elke heeft op een zeer inspirerende en boeiende wijze 1000 leden van onze bank meegenomen in de geheimen van ons brein. Een stuk(je) wetenschap met aansprekende en herkenbare voorbeelden maakten de presentatie voor een ieder zeer toegankelijk. Met een groot en warm applaus werd Elke, als verassing, van de avond beloond. We hebben van veel klanten positieve feedback ontvangen over Elke haar presentatie en performance.

Edwin MeijerDirecteur Rabobank

Onlangs heeft Elke Geraerts met haar team van Better Minds at Work een leergang verzorgd voor de leidinggevenden van OLVG ziekenhuis. Mentale veerkracht en energie van de medewerkers stond hierbij centraal. Voordrachten en werksessies wisselden elkaar af en brachten de deelnemers in contact met zichzelf en elkaar. In de werksessies werden praktische tools aangereikt om de eigen mentale weerbaarheid te verhogen. En de keynotes brachten aanvullend het inzicht dat aandacht en focus nodig zijn om te bewegen vanuit kracht in het continu veranderende zorglandschap. Dank Elke en team voor de uiterst energieke en inspirerende leergang.

Maurice van den BoschCEO OLVG Ziekenhuis Amsterdam

Elke Geraerts begrijpt als ondernemer als geen ander welke de toekomstige uitdagingen zijn voor elke leidinggevende.Als academica slaagt ze erin om in mensentaal diezelfde leidinggevende te inspireren en bewuste keuzes te laten maken. Ze verstaat als geen ander de kunst om te boeien met heldere, herkenbare inzichten waarbij ze vlotjes een aantal mythes ontrafelt en ontmaskert. De metaforen die ze gebruikt beklijven! Onze leidinggevenden jagen vandaag op olifanten en laten de konijnen wat ze zijn ! Ze begrijpen nu nog beter dat lef nodig is om hun eigen toekomst in handen te nemen en zijn mentaal op korte tijd een heel eind gegroeid - enorm bedankt Elke.

Marc DezwartSenior Manager KBC

Helder, duidelijk en onderhoudend op deze manier zou ik de keynote van Elke kunnen omschrijven. Januari 2019 gaf Elke Geraerts een keynote voor 900 personeelsleden van VDAB Antwerpen. Op geen enkel moment verslapte de aandacht van de aanwezigen. Integendeel, de heldere en onderhoudende stijl van Elke zorgde voor een verscherpte aandacht. Zelfs weken later wordt er nog steeds verwezen naar de inhoud van de keynote! Het verhaal is dus zeker niet alleen blijven hangen, maar de medewerkers gaan ermee aan de slag. Kortom, als je impact nastreeft binnen je organisatie dan is Elke een must als spreker!

Bjorn CuytProvinciaal Directeur Arbeidsmarktbeheer at VDAB

Contactformulier

    Sign up for our newsletter


    Contact us for more info


    [email protected]
    +32 (0)3 297 32 23