Beter slapen. Moet je daar als organisatie op inzetten? - Better Minds at Work Skip to main content

Slecht slapen, minder presteren

In industriële landen komt slaapverstoring veel voor.
Onderzoek toont aan dat slapeloosheid een verband heeft met een slechtere gezondheidstoestand. Dit komt waarschijnlijk doordat insomnia vermoeidheid veroorzaakt. Wat kan bijdragen aan het ontstaan van bepaalde ziekten. zo bleek uit onderzoek dat mensen die aan insomnia lijden, twee jaar later drie keer zo vaak depressie ontwikkelen als mensen zonder slaapproblemen.

Daarnaast weten we dat slapeloosheid ook een veelvoorkomend symptoom is van een naderende burnout. Slaapklachten negeren en niet aanpakken, verhoogt dus ook het risico op burnout.

Wat is het verband tussen slapen, energie en performantie?

Slapen heeft bij uitstek een herstelfunctie. Herstel van weefsel en herstel van energie. Als we wakker zijn, produceren we namelijk allemaal een stofje dat signaleert dat we mentale brandstof verbruiken. Hoe meer van dit stofje, hoe slaperiger we worden. En hoe minder performant. Enkel door te slapen, verwijderen we dit stofje. En valt de rem op onze mentale en fysieke vermogens weg.

Verder weten we dat slapen belangrijk is voor ons geheugen en leervermogen. Bij slaaptekort of verstoorde slaap, verliezen we opgedane informatie. Het zorgt het er zelfs voor dat we de volgende dag minder informatie kunnen opslaan in ons kortetermijngeheugen.

Redenen genoeg dus om als organisatie te investeren in een gezond slaappatroon bij je medewerkers. Zijzelf én je organisatie worden er beter van.

Leave a Reply