Corporate wellbeing: “Niet langer een doekje voor het bloeden maar een centraal thema” - Better Minds at Work Skip to main content

Corporate wellbeing: “Niet langer een doekje voor het bloeden maar een centraal thema”

Als corona ons één ding heeft geleerd, is het wel dat de veerkracht van mensen niet oneindig is. Nog nooit lag het aantal langdurig zieken zo hoog. Het zijn er 450.000 in België alleen al en dat aantal stijgt nog. Meer dan ooit is het belangrijk dat bedrijven inzetten op corporate wellbeing. Drie bedrijven onder de vleugels van Golazo, Energy Lab, Better Minds at Work en Peak4, bundelen de krachten om bedrijven bij te staan in die zoektocht naar een beter welzijn van hun medewerkers.

De radicaal andere manier van werken in de toekomst zorgt voor extra mentale uitdagingen waarvoor meer wendbaarheid nodig is. En dan kan je er maar beter voor zorgen dat het welzijn op punt staat.
– ELKE GERAERTS – CEO BETTER MINDS AT WORK

“Enkele jaren geleden zagen veel bedrijven pas urgentie in het werken rond welzijn als er een paar cases van burn-out waren. Dat is veranderd. Bedrijven zien investeren in welzijn niet langer als een doekje voor het bloeden. Ze willen vooruitkijken en zorg voor hun medewerkers centraler stellen”, zegt Elke Geraerts, CEO van Better Minds at Work. “De radicaal andere manier van werken in de toekomst zorgt voor extra mentale uitdagingen waarvoor meer wendbaarheid nodig is. En dan kan je er maar beter voor zorgen dat het welzijn op punt staat. De hybride werkcontext vraagt veel van de medewerkers. Thuiswerk is niet breinvriendelijk. Te weinig recuperatie, veel back-to-back-videomeetings. Stress en burn-outs nemen toe.

We moeten met een propere lei herbeginnen, een complete reset post-corona. Veel werkgevers begrijpen dat. We hebben ons aanbod ook aangepast. We bieden nu workshops, keynotes en webinars rond hybride werken: hoe kan je thuis beter je focus houden, hoe kan je leidinggeven op afstand, hoe houd je je team gemotiveerd vanop afstand. Wat we merken is dat we meer individueel moeten werken. Meer coaching. Zoeken naar wat de rol precies kan zijn van iemand, wat zijn de dynamieken van die persoon? We werken nog meer op maat dan vroeger.”

Kristof De Smet, CEO van Energy Lab: “Het is het verhaal van de dweil en de kraan. Lang geleden zijn we begonnen met dweilen. Problemen oplossen en inzetten op veerkracht. Nu worden we meer en meer ingeschakeld door bedrijven die willen weten hoe ze de kraan kunnen bijregelen zodat de emmer niet langer overloopt bij hun werknemers. Bedrijven zeiden vroeger ook al dat ze people-centric zijn, maar corona heeft nog eens extra benadrukt welke toegevoegde waarde mensen aan een bedrijf leveren. Welzijn is verschoven van een bedrijfswaarde die aan de muur hing naar een value die echt hoog in het vaandel gedragen wordt.

De aantrekkelijke werkgevers van vroeger zijn niet meer die van nu. Het gaat niet langer om een laptop of een auto krijgen. Inzetten op een beter welzijn voor je medewerkers, is meer dan ooit een belangrijkere troef om nieuwe talenten aan te trekken.
– DIRK LOOTS – CEO PEAK4

Dirk Loots, medeoprichter van Peak4 schetst het zo: “De aantrekkelijke werkgevers van vroeger zijn niet meer die van nu. Het gaat niet langer om een laptop of een auto krijgen. Inzetten op een beter welzijn voor je medewerkers, is meer dan ooit een belangrijkere troef om nieuwe talenten aan te trekken. Bedrijven die dat niet doen, zijn ten dode opgeschreven. De eerste vraag die sollicitanten aan een potentiële werkgever stellen is: ‘Jullie doen toch niet meer aan vastgelegde vakantiedagen?’ Of: ‘Hoeveel dagen mag ik thuiswerken?’ Dit is geen verhaal waarbij welzijn in werk en privé gescheiden zijn. Wij streven naar een wereld waarin een optimaal welzijn en een hoge performance hand in hand gaan.

Kristof De Smet beaamt: “Het is niet langer een nice to have maar een must-have.Alles moet in balans zijn. Welzijn heeft met energie te maken in alle domeinen: fysiek, emotioneel en mentaal. Daarom is het ook zo interessant dat onze drie bedrijven nauwer gaan samenwerken. Elk heeft zijn eigen sterktes. Door 30 jaar expertise te bundelen, kunnen we bedrijven nog beter begeleiden. Energy Lab komt eerder uit een wereld van sport en beweging, maar de vraag om dat te verbinden met het mentale en het emotionele wordt steeds luider. De allianties met Better Minds at Work en Peak4 zijn zo interessant omdat zij op deze andere domeinen spelen. Bovendien is er een grote noodzaak bij bedrijven die tot nog toe ad hoc goedbedoelde initiatieven namen die niet geïntegreerd waren in één groot doel. Dit draait niet langer om losse flodders. Connecting the dots. Initiatieven verbinden. En dat beleid meetbaar maken.”

“Daarom zijn we ook gaan nadenken over een eigen model waarin de drie energiedomeinen met elkaar verbonden zijn, zowel op individueel als op organisatie- en maatschappelijk niveau.  In de kern van je welzijn ligt je purpose, je passie. Daarrond heb je je mentale, fysieke en emotionele energieniveau dat met elkaar verbonden én in balans zou moeten zijn. Alleen wanneer deze energieniveaus optimaal zijn, zal je ten volle kunnen floreren en dit kunnen uitdragen binnen je bedrijf en je omgeving. We geloven in die menselijke energie en purpose, dat is wat onze bedrijven en samenleving doet bewegen. We werken momenteel ook aan de verfijning van ons eigen aanbod: hoe kunnen we de verschillende energiedomeinen nog sterker integreren in de programma’s die we aanbieden.”

“Er zijn verschillende generaties op de werkvloer die elk op een andere manier naar de invulling van hun welzijn kijken”, zegt Dirk Loots. “Leidinggeven is verschoven van command and control naar kunnen verbinden en groepen in een andere richting krijgen. Als er veel zieken zijn, moet je ook naar het leiderschap durven te kijken. Leidinggevenden die ergens hoog in het bedrijf weggestoken zitten en zich nooit op de vloer laten zien, zullen weinig impact hebben.”

Dit gaat niet over return on investment, maar over value on investment, vanuit de overtuiging dat welzijn en performance hand in hand gaan.
– KRISTOF DE SMET – CEO ENERGY LAB

Kristof De Smet concludeert: “Studies schuiven wel eens naar voren dat elke euro die je investeert in welzijn, je 4 tot 8 keer terugverdient. Maar kijk vooral niet enkel naar het zakencijfers, maar doe dit vanuit een rotsvast geloof dat mensen het kapitaal vormen van je onderneming. Dit gaat niet over return on investment, maar over value on investment, vanuit de overtuiging dat welzijn en performance hand in hand gaan. Investeren in welzijn is niet langer een apart dossier bij HR, maar moet een thema zijn dat centraal op de agenda staat. Anders zal je bedrijf niet duurzaam overleven.”