Met onze #webetter initiatieven tijdens de lockdown deelden we onze kennis met over veerkracht, focus, team dynamieken en carrière planning. Nu de werkvloer weer stilaan op gang komt, kijken we graag vooruit én pakken we maar al te graag de wijze lessen van de coronacrisis met ons mee. We nemen vandaag onze focus en productiviteit onder de loep en doen dit samen met onze samenwerkingspartner UPspace die al jaren werkplekken optimaliseren. Benieuwd naar onze gezamenlijke kijk op focus in het “nieuwe normaal”? Pak je resterende focus vast en kijk of onze mening tot gesprekstof kan leiden in jouw organisatie!
FRUSTRATIES EN LICHTPUNTEN
Corona komt niet zomaar aanbellen: waar bij sommigen de wereld stopte met te draaien, ontdekten anderen een ongekend universum aan mogelijkheden. Is het zo dat sommigen vlugger opportuniteiten zien dan problemen? En catalogeren we dit dan onder de noemer ‘creativiteit’? Want dit laatste staat vaak voor oplossingen zien waar anderen niet aan zouden denken.
Niettemin, de coronacrisis duurde langer dan een business lunch en blijkt moeilijker verteerbaar dan gedacht. Het laat ons achter met een serieuze kater en we beginnen zaken in vraag te stellen. Hoe ziet dat veelbesproken ‘nieuwe normaal’ er nu werkelijk uit? Welke impact heeft het op onze werkplek of op onze kantooromgeving? Kunnen we die balpen van onze collega nog vertrouwen? Ruimen we elkanders koffietas nog wel op? Ontmoeten we enkel nog frustraties aan het koffiemachine of zien we lichtpunten in de wandelgang?
De media waren de voorbije coronaweken de uitgelezen plek om meningen te ventileren over hoe het nu verder zou moeten. Er vloeide bijna meer inkt over kantoorinrichtingen dan over mondmaskers. Onze opinie? Die was echter al duidelijk voor dat een Oosters virus besloot shlagergewijs de après-ski af te trappen.
OOST, WEST, THUIS WERKT BEST.
Laten we de knuppel in de woonkamer gooien: ‘thuiswerken’ kreeg sinds maart 2020 een heel andere perceptie. ‘Op locatie werken’ bleek vóór de crisis veelal een vlucht te zijn van de werknemers uit een overbevolkt en druk landschapskantoor. De hoofdreden: in alle rust focussen. Maar die mist trok zeer zeldzaam op. Al snel namen onderhuidse frustraties toe…
Vanuit het oogpunt van de werknemer groeide een gevoel van onvoldoende organisatorische ondersteuning en het gebrek aan technologische middelen. Misschien schuilde de grootste ergernis is het ‘oncontroleerbare’. Wat doen die werknemers nu eigenlijk? Zijn ze wel aan het werk? Staan ze niet te keuvelen met de postbode misschien hier eerder een voorbeeld wat voor velen herkenbaar is aangezien ik vermoed dat de meesten geen praatje slaan met hun postbode? Betaal ik hen nu ook om tijdens de werkuren de was en de plas te doen?
Gelukkig vloeide de gelatenheid geleidelijk aan over naar vertrouwen. Zowel werkgever als -nemer namen zichzelf voor om elkaar op geplande tijdstippen virtueel in de ogen te kijken en op deze manier hun (afstands)relatie verder zetten. Bevragingen tonen dat 60% van de werknemers, die tijdens de crisis thuis dienden te werken, dit bijna integraal ook in de toekomst zien zitten.
Bovendien lezen we dat sommige werkgevers hierin een oplossing zien voor de té weinig aangeboden vierkante meters bureauruimte. Ze beginnen zelfs thuiswerk massaal aan te moedigen of zelfs te verplichten. Van een kantoorswitch gesproken!
Toch blijkt deze verschuiving niet overal en voor iedereen een schot in de roos te zijn. Niet iedereen is thuis even productief, maar ook niet elke functie leent zich hiervoor. Sommige beroepen vereisen nu eenmaal fysieke interactie. Is deze ommekeer dan wel voor iedereen even efficiënt of effectief? en verstoort dit het rendement niet? Het antwoord hierop schuilt in de individuele behoefte. Wat verwacht werknemer X van een kantoor? Misschien heeft werkgever Y geheel andere persoonlijke verwachtingen… Hier alvast onze eerste tip: maak het vandaag nog bespreekbaar en ga in teams na hoe je hiervoor de (perfecte) post-corona manier van werken kan creëren.
Interesse om jouw kantoorgebouw aandachts -en interactie-proof te maken? Contacteer dan UPspace. Wil je je medewerkers inspireren voor meer veerkracht en focus? Contacteer dan Better Minds at Work.