Heb jij het licht al gezien? - Better Minds at Work Skip to main content

We hebben het licht gezien! 

Krijg jij nog de pixels geteld? Sinds we thuis aan het werk zijn, zitten we (nog meer) gekluisterd aan ons scherm. We schrijven meer en we praten minder. Mail en chatboxen zijn de oplossing om elkaar op een indirecte manier te storen. De smartphone opnemen om elkaar te bellen doen we veel minder dan voorheen. Jammer genoeg komt het sociaal contact hiermee onder druk te staan: een gesproken woord heeft altijd een andere betekenis dan een plat verzonden email.

Deze trend heeft zich de laatste maanden enorm ontwikkeld waardoor we moeilijker afscheid nemen van ons scherm. Naast de vele online ‘meetings’, zien we talloze initiatieven voor ‘virtuele koffiepauzes en lunchbabbels’. “Want ja, we moeten toch geconnecteerd blijven?!”. Voor ons sociaal welbevinden is dit virtueel zoethoudertje onontbeerlijk, maar anderzijds gaat dit volledig in tegen onze breinwerking.

Één van de werkpunten voor “breinvriendelijk werken” die we steevast toepassen in trajecten met Better Minds at Work is net om geregeld offline te gaan doorheen je werkdag. Zo geef je je brein op welverdiende momenten rust. Dankzij deze pauze zal je grijze hersenmassa ongetwijfeld meer kleur krijgen en bloeien nieuwe inzichten spontaan open. Deze nieuwe energie kan je inzetten voor het volgende focusmoment!

Maar maak je vooral geen Illusie: door voortdurend online te blijven, gaat de kwaliteit en kwantiteit van ons intellectuele werk er drastisch op achteruit. Om maar te zwijgen over ons energiepeil na de werkdag. En omdat we ‘thuis’ zijn, hebben velen ook nog eens het gevoel altijd bereikbaar te moeten zijn. Het gevolg: we laten onze vaste werkuren vervagen en we hervallen in een moordend tempo van multitasken. Onthoud echter zeer goed dat een schuldgevoel voor een korte offline koffiebreak absoluut misplaatst isDie korte breaks zijn een must doorheen je werkdag om je productiviteit en energie hoog te houden.

Interesse om jouw kantoorgebouw aandachts -en interactie-proof te maken? Contacteer dan UPspace. Wil je je medewerkers inspireren voor meer veerkracht en focus? Contacteer dan Better Minds at Work.