’t Is hier geen hotel! Thuiswerktips met jongeren - Better Minds at Work Skip to main content

’t Is verlof! En de all-in service van Hotel Mama is open (Not!)

OMG! Dat is in alle eerlijkheid wat ik dacht toen ik hoorde dat de scholen zouden sluiten. Een zeer terechte beslissing waar ik volledig achter sta, maar ik kreeg meteen ook wel een ‘klein stresske’: hoe gaan we dat hier aanpakken? De grote smile op mijn jongens hun gezicht, verraadde immers meteen hoe zij het zagen: “joepie, ’t is verlof!”.

Als zelfstandig coach en trainer ben ik het gewend om regelmatig van thuis te werken. Maar wat doe je als daar plots een aantal kids doorheen komen fietsen die (terecht) thuis zitten. Hier wat tips voor thuiswerkers met jongeren.`

Structuur – Aandachtspieken – Werkplek

Leun zo dicht mogelijk aan bij de schoolstructuur; die is gekend. Wanneer je zelf aan het werk bent, is het tijd voor je kids om te studeren of opdrachten te maken. Na een tweetal uurtjes zorg je (net als op school) voor een korte onderbreking. Idealiter ga je samen even buiten. Onze hond is diep gelukkig met alle aandacht ☺️. Tijdens de middag kan je samen eten, waarna iedereen weer aan het werk gaat om omstreeks 14.30u weer een kleine pauze te nemen.  Hou in je planning ook wel rekening met je “aandachtspieken” en plan grotere of moeilijkere taken in op momenten dat je aandacht het hoogst zit. Zorg er ook voor dat iedereen een “eigen werkplek” heeft, waar hij zich makkelijk kan concentreren. Spreek met elkaar af dat je niet stoort wanneer iemand in zijn werkplek zit.

Opstaan!

Niet naar school moeten, wordt al snel vertaald in “lekker lang online zijn en een gat in de dag slapen”. Zo denkt je puber er over. Reden te meer om goede afspraken te maken over bedtijd en uur van opstaan. Je kan ook hier de schooltijden als basis gebruiken, met een beetje toegeeflijke speling lukt dat zeker. Afspraak hier is dat er tussen 7.30 en 8.30u kan ontbeten worden en dat iedereen fris en fruitig omstreeks 9 uur aan de slag gaat.

Blijf in uw kot!

Waar we anders onze pubers aanmoedigen om “écht” met elkaar af te spreken, moedigen we nu aan om dat online te doen via sociale media. De vraag naar home parties, samen chillen met de boys, is nu echt niet aan de orde.

’t Is hier geen hotel!

Ik beken; ik heb wel een dingetje met “orde en structuur”. Normaal heb ik het redelijk onder controle: zodra iedereen ’s morgens de deur uit is, ruim ik op en ga vervolgens aan het werk. Met iedereen de hele dag thuis, riskeert de “containerpark-look” zich over het hele huis te verspreiden. Tijd voor actie en een taakverdeling! Laat hen kiezen voor datgene wat ze het liefste doen en waar ze ook goed in zijn. Zo staat hier de ene zoon in voor de wandelingen met de hond en boodschappen doen, terwijl de andere verantwoordelijk is voor stofzuigen en afwasmachine. Het helpt om aan te geven binnen welke termijn het dient te gebeuren. Het exacte moment binnen die tijdsspanne kiezen ze zelf.

Leer ze koken

Met al één kotstudent in huis en eentje “to be”, is dit een ideale gelegenheid om hen te leren koken. Maak samen het eten, verdeel de taken. Het is een tof moment van samenzijn, zeker met een muziekje dabei, en ze eten met dubbel zoveel smaak van hun zelfgemaakte dis. Oh ja, een voorraadje pleisters in de buurt houden is een slim idee.

Bepaal jouw zelfzorg top 3

Alle verwikkelingen zorgen best voor wat stress en angst. Dat is zeer normaal en reden te meer om nu nog meer dan anders goed voor jezelf te zorgen. Identificeer drie zaken die jou helpen om te ontspannen en tot rust te komen. Dat kan een relaxerend badje zijn of een verkwikkende douche, een wandeling, muziek beluisteren, meditatie… Kies er een aantal uit en plan élke dag een rustgevend moment voor jezelf in. 

Wat als het misloopt?

Het is eerder “wanneer” het misloopt, want dat doet het zeker ☺️. Je bent immers niet gewend om in deze bijzondere omstandigheden zo lang op elkaars lip te zitten. Het is dus heel normaal dat er strubbelingen ontstaan. Neem dan even afstand, maak een wandeling, laat het bezinken, en praat er over als iedereen terug rustig is.

Anja Van Nueten

 

Is gefocust (thuis)werken ook zo’n opdracht voor jou? Vraag dan nu je gratis STOOR ME NIET deurhanger aan. Een handig, duidelijk signaal voor kinderen en andere afleiding! 🛑

Brought to you by UPspace & Better Minds at Work
➡️ Vraag hier je gratis deurhanger aan