Hoe en waar willen we straks werken? - Better Minds at Work Skip to main content

‘Hoe en waar willen we straks werken?’ Drie autoriteiten op het gebied van welzijn op het werk bundelden de krachten. Met deze UPinie komen Prof. Dr. Theo Compernolle – bekend van zijn vele bestsellers, waaronder ‘The open office is naked’, Dr. Elke Geraerts van Better Minds at Work en Jo Peters van UPspace naar buiten met een gezamenlijke visie.

We nemen ‘focus en productiviteit’ onder de loep. Onder de noemer ‘Human Architecture’ bespreken we hoe architectuur bijdraagt aan werkplekken die werken voor mensen. Pak je resterende focus vast en kijk of onze mening tot gesprekstof kan leiden in jouw organisatie!

Ontmoeten moet, groeten doet goed

Hoeveel vierkante meter kantoorruimte heb jij nodig om je werk optimaal te kunnen doen? En wat is het aantal collega’s die samen met jou dezelfde ruimte mogen delen? Wie weet zit je op een ‘Chateau Bureau’ maar vind je dat er zelfs te veel ruimte is om het gezellig te maken. Op ons kantoor spenderen we trouwens vaak meer tijd met de collega’s dan na de uren met ons eigen gezin. En heb je op beiden plaatsen soms ook niet het gevoel hoe je de juiste ruimte moet geven en mag nemen?   

The bottomline blijft om de juiste balans vinden. Zowel in het thuiswerk als in de mix tussen online en offline zijn. Hierin speelt volgens ons het fysieke kantoorgebouw een cruciale rol! Niet zoals vroeger investeren in zoveel mogelijk “mensen per m²”. Want dan krijg je torenhoge gebouwen en overbevolkte landschapskantoren. De interactie tussen werknemers loopt bijgevolg stukken minder dan verhoopt. 

Moeten we dan nu plots het roer helemaal omgooien? Moeten we nu plots kantoorruimten enkel nog als ontmoetingsplaatsen zien? Zeker niet, maar helaas is dat wel de trend die we nu overal lezen.
Jo Peters, Deusjevoo: “Een ontmoetingsplaats blijft ook na corona van groot belang. Hoe je ook bekijkt, het kantoor blijft dé plek voor spontane ontmoetingen, interacties én voor connectie met de bedrijfscultuur en zijn waarden. We verlangen trouwens ook om elkaar spontaan verder te helpen door dat babbeltje aan de koffie of printer.”

“Het gaat niet om het meeste ruimte te hebben, maar wel om wat je met de beschikbare ruimte doet.”

Ook jij zal het aan de lijve ondervonden hebben: door even op te staan, naar een andere ruimte te lopen en samen te eten zijn we ook even uit ons online vacuüm. Zo geven we ons brein de nodige rust waar het naar snakt. Het nut van deze ruimtes is lang genegeerd ten koste van ‘meer werkplekken’. Na deze crisis lijken de meeste werknemers en werkgevers echter overtuigd van de kracht van deze ruimtes. Het gaat niet langer om het meeste ruimte hebben, maar eerder wat je met de beschikbare ruimte doet en hoe je ze invult.

‘Ons’ kantoor blijft bijgevolg ons tweede thuis waardoor we niet geïsoleerd geraken op ons eigen ‘eilandje’. Het zijn net deze zaken die we op dit moment via een virtueel alternatief als ‘vreemd’ aanzien. Psychologisch is het mentaal lastig om door te spartelen. Praat er over met je collega’s en met je werkgever. Vertel wat je goed vindt en wat je stoort. Misschien kan dat zelfs tijdens een verfrissende wandeling na de lunchpauze. 

Dit was deel twee van onze reeks ‘Human Architecture’. Volgende week bekijken we in ‘Offices talk, people walk’, het kantoor als plaats om samen te werken. 

Deze column kwam tot stand via een samenwerking met verschillende kennispartners.

  • Professor Theo Compernolle
    Onafhankelijk internationaal gerespecteerd consultant, executive (team)coach, trainer en keynote speaker. Hij doceerde aan universiteiten in België, Nederland en Frankrijk. Theo geeft wereldwijd lezingen over beter stress management. Als auteur publiceerde onder andere ‘Ontketen je brein’ en ‘How to design brain-friendly open offices’.

  • Dr. Elke Geraerts
    Als doctor in de psychologie bekleedde Elke posities aan de universiteiten van Harvard, St. Andrews, Maastricht en Rotterdam. Met het bedrijf ‘Better Minds at Work’ helpt ze internationale consultancybedrijf organisaties te floreren tegen de achtergrond van een alsmaar veeleisender bedrijfslandschap. Haar boeken ‘Mentaal Kapitaal’ en ‘Het Nieuwe Mentaal’ zijn wereldwijde bestsellers.

  • Jo Peters
    De zaakvoerder van UPspace en Deusjevoo staat bekend omwille van zijn creative aanpak inzake kantoorinrichtingen. Als graag gezien keynote speaker optimaliseert hij werkplekken aan de hand van wetenschap en studies waarin het individu centraal staat. Jo biedt je via upspace.be eenvoudige tools aan om de focus op de werkplek te ondersteunen. 

UPspace optimaliseert al jaren werkplekken voor kleine en grote bedrijven, overheden en andere instanties. We bekijken wat de beste match is tussen mensen, ruimte en omgeving; volledig gebaseerd op wetenschappelijke kennis. Better Minds at Work creëert op zijn beurt een mindset waarin focus centraal staat. Meer weten over hoe je jouw focus, of dat van je team kan versterken? Contacteer dan Better Minds at WorkInteresse om jouw kantoorgebouw aandachts -en interactie-proof te maken? Contacteer dan UPspace.

De UPiniemakers