Wat is jouw focuswoord voor 2020 ? - Better Minds at Work Skip to main content

Wat is jouw focuswoord voor 2020 ?

Gisteren was een geslaagde dag. Ook al waren er geen bijzondere dingen gebeurd.

Een goed gesprek, iets kunnen afwerken, positieve feedback krijgen, een aandachtig en energiegevend publiek, mensen iets kunnen bijbrengen,… Dat zijn de zaken die maken dat mijn (werk)dag ‘geslaagd’ is, waarmee ik een vrolijk of gelukkig gevoel of een gevoel van voldoening bedoel.

En ja, dit was gisteren allemaal aanwezig geweest, op het aandachtige en energiegevende publiek na, want ik had een dagje thuis werken.

De geslaagde dag kwam er mede doordat ik:

  1. gefocust en efficiënt had kunnen werken
  2. volledig zelf gekozen had waar ik aandacht aan zou geven
  3. dit vooraf had ingepland (focus vereist planning) en me hieraan ook had gehouden

Ik had ‘flow‘ ervaren en energie gekregen uit alles wat ik deed.

De principes waar ik in mijn boek over schrijf en in mijn keynotes over spreek had ik toegepast: ik had mijn olifanten (prioriteiten) vooraf vastgelegd voor die dag en had de konijnen (afleidingen) mede daardoor kunnen temmen. Mijn activiteiten van die dag vielen harmonisch samen met mijn ‘aandachtsboog’ omdat ik rekening had gehouden met het tijdstip op de dag om mijn activiteiten te plannen waardoor mentaal meer inspannende taken samenvielen met mijn aandachtspieken. Ik had boxing toegepast zodat deze principes ook meer kans op slagen hadden.

Door mijn werktaken zo te organiseren had ik ook meer tijd gehad voor activiteiten of mensen die niets met mijn werk te maken hebben en die voor mij ook prioritair zijn: ik had een nummer van Lana Del Rey op piano leren spelen, had tijd gehad om met mijn hond te gaan wandelen en een gezonde maaltijd te koken, had de dictee van mijn zoon mee helpen voorbereiden, ’s avonds nog een tennismatch gespeeld en in de bar van de club verbroederd/verzusterd met spelers die ik nog niet kende, en ten slotte een hoofdstuk van mijn favoriete boek van het moment kunnen uitlezen.

Vandaag zal de dag er helemaal anders uitzien. Ik zal uren in de wagen zitten. De gezonde maaltijd, de piano, het sporten en mijn zoon helpen zal er niet inzitten. Maar ik zal hetgeen doen wat ik op professioneel vlak het liefste doe: een keynote geven. En de verre verplaatsing neem ik er dan ook graag bij. Ook tijd spenderen om gedachten neer te typen zoals met deze blogpost geeft me veel voldoening. Ik denk dat ik dus straks ook zal kunnen terugkijken op een geslaagde dag.

Elke dag doen wat je echt wil doen en voluit gaan voor je eigen prioriteiten en je niet laten afleiden door bijzaken is niet realistisch. Het helpt om voor ogen te houden waar je je tijd en aandacht aan wil spenderen over de maanden heen. En dus ook voor 2020.

Ik zal deze keer geen lijstje met goede voornemens opstellen. Na al die jaren ken ik ze intussen wel van buiten en het zijn dan ook bijna altijd dezelfde dingen die terugkeren.

Ik hou het dus bij een “focuswoord*”. Dat is een woord dat als rode draad of Leitmotiv dient om de juiste beslissingen en acties te nemen. Mijn focuswoord voor 2020 is “vervulling“, wat ook ‘prioriteren’ en ‘focus’ impliceert. Maar zonder daarom uit het oog te verliezen dat  er ook ‘vervulling’ kan zijn wanneer het niet ging zoals gepland of wanneer er ogenschijnlijk geen tijd is voor prioriteiten die dag. Want elke dag is op zijn manier vervullend.

Wat is jouw focuswoord voor 2020?

 

Een artikel van Florence Pérès.