Aisha Cortoos - Better Minds at Work Skip to main content

Aisha Cortoos

Aisha is licentiaat in de psychologie (2004) met een doctoraat in de Biologische Psychologie (2009) en een postgraduaat in de systemische Psychotherapie (2013). Ze werkte jarenlang als slaappsycholoog in de slaapeenheid van het UZ Brussel. Samen met haar collega’s uit Antwerpen en Leuven, en in samenwerking met de Belgian Association for Sleep Research and Sleep Medicine (BASS), gaf zij vorm aan het Belgische landschap voor de behandeling van slapeloosheid.

Als postdoctoraal onderzoeker werkte ze samen met de Koninklijke Militaire School (KMS) op projecten rond slaap, vermoeidheid en prestatie. Ze is vrijwillig wetenschappelijk medewerker aan de VUB (Human Physiology and Sports Physiotherapy Research Group – MFYS), aan de KMS (Vital Signs and Performance – VIPER) en geeft ook les voor opleidingen van de BASS. Zij is auteur van verschillende internationale en nationale publicaties in tijdschriften en naslagwerken. Aisha geeft lezingen en workshops in bedrijven en voor andere zorgverleners, en begeleidt cliënten met slaapproblemen, stressklachten, aanslepende vermoeidheid en burnout.

Lezingen

Take a break to accelerate

Gezonde gewoontes om veerkracht en energie te vergroten

Tijdens onze werkdag gaan we vaak maar door, pakken we het ene na het andere op en nemen we nauwelijks pauze. Terwijl die pauzes nu net zo belangrijk zijn om te kunnen presteren.

We weten immers dat onze prestatie op lange termijn afhankelijk is van de afwisseling tussen activatie en herstel. Maar mensen ervaren moeite met het balanceren van deze twee condities. De scheiding tussen werk en privé leven is vager geworden en moeilijker te onderscheiden. Mensen ervaren dan ook steeds meer vermoeidheid, stress en slaapklachten. 

Tijdens deze sessie zoomen we in op de wetenschappelijke basis van prestatie en vermoeidheid. We verbinden deze kennis met de huidige symptomen en moeilijkheden omtrent het thuiswerken. Bovendien geven we makkelijk toepasbare tips mee om een gezonde balans te bewaren tussen activatie en relaxatie, alsook enkele richtlijnen omtrent hybride werken.

Shut your eyes to Energise

Fris aan de slag door een goede nachtrust

Onze nachtrust vormt een belangrijk onderdeel van ons welbevinden. Omstandigheden kunnen onze slaapkwaliteit vaak negatief beïnvloeden. Overdag kan je je moeilijker concentreren en je presteert minder. ’s Nachts lig je te piekeren. Je ziet steeds meer op tegen gaan slapen en je ontwikkelt een verkeerd slaapgedrag. De angst niet te kunnen slapen vergroot de stress en versterkt de slaapproblemen.

In deze sessie krijg je meer inzicht in wat (goede) slaap is. We bekijken het systeem dat ervoor zorgt dat we een kwaliteitsvolle slaap hebben en bespreken de impact van ons gedrag op slaap. We formuleren ook adviezen om de slaap ondanks externe omstandigheden te optimaliseren. Krijg concrete tips om (nog) beter te slapen!

Strive to thrive

Combining mental wellbeing and mental performance

De aandacht voor geestelijke gezondheid en welzijn is alom tegenwoordig. We zijn ons er allemaal van bewust dat geestelijke gezondheid net zo belangrijk is als lichamelijke gezondheid, maar we weten niet altijd hoe we ernaar moeten handelen. De worsteling ligt in het feit dat we ook in een prestatiemaatschappij leven en momenteel gaan hoge mentale prestaties vaak gepaard met een prijs: een afname van de mentale gezondheid. De grootste uitdaging die voor ons ligt is om beide te combineren: hoe investeren we zowel in mentale gezondheid als in uitstekende mentale prestaties?

Hoe anderen Aisha Cortoos ervaren

Toen Elke Geraerts, CEO van Better Minds at Work, Aisha voorstelde om Umicore te begeleiden bij haar mentaal welzijnsprogramma, wisten we meteen dat dit een schot in de roos zou worden. Met Aisha's kennis en ervaring ontwikkelden we Umicore's (evidence-based) mentaal welzijnsmodel als basis voor een interactieve workshop van 3 uur. Beginnend met de raad van bestuur van Umicore, heeft Aisha talrijke workshops over mentaal welzijn in de hele organisatie gefaciliteerd. De deelnemers roemen steevast haar kennis en inzichten en benadrukken haar talent om het publiek door de vaak geanimeerde discussies, uitdagende opmerkingen en vele vragen te loodsen. Dankzij Aisha's inzet en betrokkenheid kan ik oprecht stellen dat het bewustzijn onder het management over het belang van mentaal welzijn als een belangrijke voorwaarde om succesvol te zijn als organisatie onbetwistbaar is.

Dr. Med. Bert SwennenGroup Director Health & Wellbeing - Group Medical Officer Umicore

Contactformulier

    Sign up for our newsletter


    Contact us for more info


    [email protected]
    +32 (0)3 297 32 23