Erik Franck — — Better Minds at Work

Erik Franck

Erik Franck is psycholoog, gedragstherapeut (UGent) en supervisor van de Vlaamse Vereniging voor Gedragstherapie.
Hij is deeltijds Professor aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen waar hij peoplemanagement doceert aan artsen en verpleegkundigen. Sinds 2003 werkt hij als klinisch psycholoog, met specialisaties in burn-out en slaapproblemen. Vanuit Better Minds at Work geeft hij coaching en lezingen in organisaties in binnen- en buitenland rond thema’s als professioneel welbevinden, burn-out, kwaliteit van slaap, veerkrachtige communicatie en (coachend) leiderschap.

Lezingen

ALS ER NIETS VERANDERT, VERANDERT ER NIETS

Een gids om je leven zelf te sturen

Ondanks de steeds toenemende welvaart, wordt het leven er niet eenvoudiger op. Alles kan vandaag de dag en dromen zijn niet langer bedrog. Immers, meer dan ooit ligt de verantwoordelijkheid ook bij jezelf. Als je niet gelukkig bent of je doelen niet bereikt, dan is het ook je eigen verantwoordelijkheid of schuld. Boeken over de kunst van het ongelukkig zijn immer zo populair. Nochtans bezit elk van ons een innerlijk kompas dat je kan leiden op je levenspad. Maar er is één grote voorwaarde, in een complexe maatschappij worden je levensdoelen niet op een dienblad aangeboden: Als je niets verandert, dan verandert er niets.

In deze sessie wil auteur, Prof. Dr. Erik Franck, een denkkader en concrete houvast aanreiken om je professionele (of privé) leven te (be)leven. Het gaat over je persoonlijke tocht, de koe bij de horens vatten, leven in je leven, een weg van zelfleiderschap. Op deze weg vinden we vier haltes: zelfkennis, zelfbewustzijn, zelfcontrole, en zelfcompassie. Bij elk van deze haltes diepen we uit wat ze betekenen, voor jou kunnen betekenen, en reiken we concrete handvatten aan gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek om iets te veranderen. Want als je niets verandert, dan verandert er niets.

Shut your eyes to Energise

Omdat mensen ongeveer 1/3 van hun leven slapen vormt slaap een belangrijk onderdeel van ons welbevinden. Kwaliteitsvolle slaap wordt geassocieerd met meer energie, meer focus en welbevinden. Naar schatting worden 50% van de mensen ooit in hun leven geconfronteerd met enige vorm van slapeloosheid. In deze keynote lezing krijg je meer inzicht in wat (goede) slaap is. Samen bekijken we het systeem dat ervoor zorgt dat we een kwaliteitsvolle slaap hebben en bespreken de impact van gedrag op onze slaap. We formuleren adviezen om de slaap ondanks externe omstandigheden (zoals shiftwerk of nachtwerk) te optimaliseren. Een keynote met concrete tips om (nog) beter te slapen.

Working apart together: together everyone achieves more

Als je in teams de vraag stelt wat nodig is om in vertrouwen te kunnen samenwerken, krijg je steevast ‘communicatie’ en ‘eerlijkheid’ als eerste antwoorden. Hoe komt het dan dat – terwijl we allemaal weten wat er nodig is om goed samen te werken – het in een aantal gevallen misloopt? Feedback is onmisbaar als je met anderen samen leeft en samenwerkt en toch zijn we niet altijd… eerlijk?! Wel, eerlijkheid is oud/t! In deze keynote lezing vertrekken we vanuit de premisse dat eerlijkheid niet werkt. Maar, er is hoop én een alternatief. Met behulp van het impactmodel geven we inzicht in interpersoonlijk gedrag en duiden we het verschil tussen eerlijkheid en transparantie. Een keynote met concrete handvaten om in vertrouwen (nog beter) samen te werken.

Persoonlijk leiderschap: bezield leven én werken

We willen alles hebben en dragen verantwoordelijkheid voor onze eigen beslissingen alsook voor de gevolgen ervan. Maar, zijn we dan niet al te vaak bezig onszelf iets wijs te maken? Trouw blijven aan jezelf vormt meer dan ooit een uitdaging. Persoonlijk leiderschap gaat over jezelf kennen en van daaruit bewuste (levens)keuzes maken. Keuzes maken die passen bij wie je bent en wat je drijft. Bewust kiezen maakt je op termijn fysiek en mentaal gezonder, succesvoller en gelukkiger. In deze keynote lezing belichten we de vier hefbomen van persoonlijk leiderschap: zelfkennis, zelfbewustzijn, zelfcontrole en zelfcompassie. Laat deze inspirerende en interactieve lezing een eerste opstap zijn naar meer evenwicht en geluk.

SMART: Stressmanagement and resilience training

Stress is een overlevingsmechanisme. Wanneer gevaar dreigt, gaat het lichaam een versnelling hoger schakelen zodat energie wordt vrijgemaakt om te kunnen vechten of vluchten. We hebben ook wat stress nodig om optimaal te kunnen presteren. In deze keynote lezing zoomen we in op het menselijke stresssysteem. We duiden het verschil tussen bevlogenheid, werkverslaving en burn-out. Door middel van een batterij geven we inzicht in de signalen en symptomen van energieverlies. Op het niveau van gevoelens, gedachten en gedrag bekijken we strategieën om spanning binnen optimale grenzen te houden. In het derde deel van de lezing beschouwen we nog een aantal tips en tricks vanuit de positieve psychologie die ons kunnen garanderen om op korte termijn gelukkiger te worden.

The sky is NOT the limit: Turning goals into values

Als je het vliegtuig neemt, loop je een kans van 1/16 000 000 om neer te storten. Na de lift is het vliegtuig daarmee het veiligste vervoersmiddel op aarde. Dit komt niet (alleen) door de technologische vooruitgang van vliegtuigen en trackingsystemen. Uit onderzoek van de NASA bleek dat meer dan 70% van de gevallen de oorzaak te zijn gelegen in de wijze waarop mensen functioneren en samenwerken.

Het gevolg hiervan is een hele onderzoekslijn naar menselijk gedrag in een complexe werkomgeving zoals de luchtvaart. Onderzoek definieert een lerende organisatie en de focus op menselijk gedrag als  sleutelcomponenten van veiligheid in de luchtvaart. De vraag van waaruit we in deze keynote lezing vertrekken, is of we hiervan in de bedrijfswereld iets kunnen leren? Veiligheid is in de luchtvaart van een doel immers een gedeelde attitude geworden.

Met voorbeelden en interactie duiden we hoe de luchtvaart dit heeft klaargespeeld om zo een van de meest veilige hoog risico industrieën op aarde te worden. We sluiten deze keynote lezing af met een individuele reflectie welke componenten en ideeën kunnen meegenomen worden naar de eigen werkomgeving.

Hoe anderen Erik Franck ervaren

“Onze medewerkers waren heel enthousiast over de lezing die Erik Franck bracht. Het is een lezing die voor verschillende doelgroepen interessant is. Zowel onze operatoren die in shiften werken als onze collega’s van administratie en ondersteunende diensten kregen zeer relevante info en tips mee. Ook de manier waarop Erik de presentatie brengt is zeer dynamisch en interactief. Een aanrader!”

Liesbeth De CroockHR Business Partner bij Verstraete IML

“Erik spreekt met kennis van zaken en brengt zeer herkenbare praktijkvoorbeelden in, waardoor de informatie en de tips meegenomen kunnen worden naar het team. Concreet, relevant en inspirerend. Je wordt meegenomen in de actuele kennis rond leiderschap en verbindende communicatie en het zet je aan tot zelfrelfectie en reikt concrete handvaten aan tot ontwikkelacties.”

Inge VervotteVoormalig Minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven

“Op het Emmaüs-symposium ‘De kracht van aandacht: verhoog veerkracht – voorkom burn-out’ pakt Erik Franck het publiek in, zowel met zijn keynote ‘De vier hefbomen van persoonlijk leiderschap’ als in de interactieve workshop ‘Veerkrachtig samenwerken in teams’. Hij combineert zijn academische achtergrond en wetenschappelijke kennis met herkenbare situaties uit de praktijk. Dit in een vlotte taal, strak tempo én gekruid met humor. De ideale mix voor een inspirerend verhaal dat blijft hangen: deelnemers leren veel bij over zichzelf, hun collega’s en hun organisatie. En je kan de inzichten ook thuis gebruiken :-).”

Ilse JanssensCoördinator HR Emmaüs

“Thank you very much for a great presentation. Our people were truly excited about your session, and we have received a lot of positive feedback after your session. It was interactive, it was fun, it was data driven and well presented. Exactly what we needed. We are so happy you were able to make time to present at our seminar. Thank you once again.”

Carina MaximencoExecutive Assistant of Global Safety

“Het was een eer om Erik als spreker te hebben voor de sessie voor 15 bedrijfsleiders van accountantskantoren. Hij heeft het fantastisch gedaan: duidelijke kapstok, pragmatisch, voorbeelden uit de praktijk, helder en met humor. Ideale combinatie dus!”

Bert VandebuerieConnexi

“De presentatie van Erik Franck was fantastisch. Dit was "far out" de beste presentator in tijden! Hij is een getalenteerd spreker waar hij tijdens de interactieve workshop een mooie afwisseling maakte tussen humor en serieuze inhoud. Hij gaf duidelijke, concrete voorbeelden waar veel herkenning in vervat zat. Een TOP presentatie!”

Yvonne Van der HoopCongresontwikkelaar en -coördinator bij Medilex

Contactformulier

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief


    Contacteer ons voor meer info


    [email protected]
    +32 (0)3 297 32 23